Waarin verschillen een inspecteur en een onderhoudsmonteur van elkaar?

Er zijn duidelijke verschillen tussen een inspecteur en onderhoudsmonteur. Als we kijken naar de taken en werkzaamheden van de inspecteur dan vallen de volgende dingen op.

De functie is gericht op de visuele en fysieke inspectie van noodverlichtingsinstallaties en beoordeling van de organisatie. Daarnaast is er sprake van het opstellen van berekeningen en rapportage van bevindingen. De inspecteur hanteert verschillende soorten inspectietechnieken zoals:

  • Visuele inspectie
  • Meting en beproeving
  • Steekproefsgewijs inspecteren
  • Monitoren van noodverlichting op afstand

De inspecteur is een vakbekwaam persoon. Om hier aan te voldoen moet de inspecteur ten minste voldoen aan de kwalificaties die gevraagd worden van een vakbekwaam persoon (NEN-EN-50110, bepaling 3.2.3)

De kennis moet naar inhoud en niveau gelijkwaardig zijn aan MBO (niveau 4 volgens de wet educatie en beroepsonderwijs), aangevuld met kennis van toe te passen regelgeving, normen, procedures en richtlijnen en het calculatiesysteem. Het bijhouden van ontwikkelingen op het vakgebied is vereist. De kennis kan worden aangetoond door het met goed gevolg afleggen van de opleiding ‘deskundige noodverlichting’ in combinatie met het eindexamen van Cito.

Profiel onderhoudsmonteur

De onderhoudsmonteur is een voldoende onderricht persoon. De kennis dient naar inhoud en niveau gelijkwaardig te zijn aan VMBO (niveau 2/3 volgens de wet educatie en beroepsonderwijs), aangevuld met kennis van toe te passen regelgeving en het calculatiesysteem. Het bijhouden van ontwikkelingen op het vakgebied is vereist.

In tegenstelling tot de inspecteur, die de normen en richtlijnen kent, is voor de onderhoudsmonteur bekendheid met het bestaan voldoende.’’ Bron: ISSO publicatie 79

Het verschil tussen een inspecteur en onderhoudsmonteur is dus dat een inspecteur inspecteert (constateert) en dit in zijn logboek verwerkt. De inspecteur is dus ook degene die het gesprek moet aangaan met de gebruiker van het gebouw om de functie van het gebouw, bijzondere situaties of aangebrachte wijzigingen te bespreken. Een monteur is simpel gezegd een uitvoerend persoon. Maar uiteraard kan een monteur, afhankelijk van zijn kennisniveau, ook zaken constateren en communiceren.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de webinar

Wil je meer informatie over het onderhoud van noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Onderhouden

Vervanging van de noodverlichtingsarmatuur in plaats van de printplaat is in deze gevallen een betere oplossing. Waarom? Lees het hier.

Onderhouden

Beoordelen of een armatuur nog water-of stofdicht is doe je eerst met een visuele controle. Lees hier wat je nog meer kunt doen.

Onderhouden

Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.