Wie bepaalt de vluchtroutes in een gebouw?

Een vluchtroute is een route die begint in ruimte voor personen, alleen voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt op een veilige plaats, zonder dat gebruik  moet worden gemaakt van een lift.
(bron: Besluit bouwwerken leefomgeving Bbl). De eindgebruiker, doorgaans de werkgever, is te allen tijde verantwoordelijk voor het veilig kunnen ontruimen van het gebouw.

Architect denkt als eerste na over ontruiming

De architect heeft als eerste nagedacht over de ontruiming van het gebouw en gebruikt daarvoor het Bbl als uitgangspunt. Bij het ontwerp van het gebouw horen de brandcompartimentering, de nooduitgangen en dus ook de vluchtroutes. Als je een ontwerp voor een noodverlichtingsinstallatie wilt maken, dan is de informatie over het ontwerp van het gebouw (de actuele stand!) een eerste uitgangspunt. Het komt geregeld voor dat deze informatie niet voorhanden is of dat er wijzigingen zijn aangebracht in het gebouw.

Gebruik ontruimingsplattegronden

Als er ontruimingsplattegronden zijn, gebruik die dan voor het projecteren van de noodverlichting. De BHV-organisatie gebruikt deze en houdt deze steeds actueel. Zijn er (nog) geen ontruimingsplattegronden, vraag dan de opdrachtgever, bij voorkeur het hoofd van de BHV-organisatie, hoe ontruimingen plaats zullen vinden.

Pas als er geen ontruimingsplattegronden aanwezig zijn en contact hierover met de opdrachtgever onmogelijk blijkt te zijn, zou je zelf de vluchtroutes kunnen bepalen. Deze routes bepaal je dan op basis van je eigen inzicht en ervaring. Maak hierover wel altijd een voorbehoud in de aanbieding naar de klant toe om discussie achteraf te voorkomen.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Herman legt het je graag uit

Wil je weten wie verantwoordelijk is voor de veiligheid in een gebouw?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.