Home Nieuws Accutechnologie en noodverlichting: nieuwe mogelijkheden

Accutechnologie en noodverlichting: nieuwe mogelijkheden

Accutechnologie en noodverlichting: nieuwe mogelijkheden

De garantie van accu's voor noodverlichting bedraagt in de regel vier jaar. Accu's van noodverlichtingsinstallaties worden dan ook in de meeste gevallen na vier jaar, al dan niet preventief, vervangen. Die vervangingstermijn is ingegeven door de Europese norm EN-IEC 60598-2-22. Deze norm is echter gebaseerd op gegevens uit het TL tijdperk toen we nog met nikkelcadmium-accu's werkten. De introductie van led-lichtbronnen en ontwikkelingen op het gebied van accu's en de bijbehorende laadtechnieken hebben het intussen mogelijk gemaakt om accu's veel langer bedrijfszeker te laten functioneren. 

Accutypen

Er zijn veel verschillende accutypen voor uiteenlopende toepassingen. De meest gebruikte accutypen in armaturen voor noodverlichting zijn tegenwoordig NiMH (nikkelmetaalhydride), Li-ion (lithiumion) en - voor centraal gevoede armaturen - Pb (loodzwavelzuur; bron NVFN, 2018). Deze accutypen functioneren op verschillende manieren en zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Wel geldt over het algemeen dat het laad- en ontlaadregime afgestemd moet zijn op de gebruikte accu. Met moderne 'accubewakingsschakelingen' kunnen deze parameters verregaand geoptimaliseerd worden, wat noodzakelijk is om het maximale uit de accu te kunnen halen. Niet alleen qua prestaties, maar ook qua levensduur. 

Haal het optimale uit een accu

De levensduur van een accu is bijna onmogelijk nauwkeurig te voorspellen. De accucapaciteit neemt namelijk niet lineair af, maar zakt aan het einde van de levensduur in een relatief korte periode in. De levensduur van een accu valt echter wel te optimaliseren door goed te letten op de omgevingsfactoren. De kwaliteit van de accu zelf, het correct op- en ontladen van de accu, de golfvorm van de laadstroom en de omgevingstemperatuur behoren tot kritische parameters die van groot belang zijn bij het handhaven van de conditie van een accu. 

Ondanks dat de precieze levensduur van accu's van noodverlichtingsinstallaties niet te voorspellen valt, kan de levensduur van een accu voor noodverlichtingsarmaturen wel aanzienlijk verlengd worden. Accu's preventief vervangen na vier jaar is daardoor niet in elke situatie meer noodzakelijk, met name vanuit economisch perspectief. Daarnaast brengt het voortijdig vervangen van accu's onnodige belasting van het milieu met zich mee. 

Draag bij aan een duurzame noodverlichtingsinstallatie

Niet alleen wordt door middel van minder accuwissels bijgedragen aan een duurzame, langer functionerende noodverlichtingsinstallatie. Ook het gebruik van bepaalde accutechnologie kan een serieus effect hebben. Li-ion is bijvoorbeeld minder goed te recyclen dan NiMH-accutypen doordat deze minder goed afbreekbaar zijn.

Wilt u meer weten over de meest actuele informatie omtrent accutechnologie? Download dan de Whitepaper. 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes en volg ons ook op social media:

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Kenniscentrum Noodverlichting?

Direct aanmelden

Download de Whitepaper accutechnologie

Vul uw gegevens in en ontvang de Whitepaper via de mail in pdf.

1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.