Home Nieuws Hoe het niet moet: obstructies voor de armatuur

Hoe het niet moet: obstructies voor de armatuur

Hoe het niet moet: obstructies voor de armatuur

Stel je voor: je bent een kantoorgebouw aan het inspecteren en komt vervolgens de onderstaande situatie tegen: de aanduidingsarmaturen zijn verscholen achter lampen en daardoor niet goed zichtbaar. Hoe ga je hier als inspecteur of noodverlichtingsdeskundige mee om?

Vluchtrouteaanduiding, dient altijd goed zichtbaar te zijn voor de aanwezigen in het gebouw. Helaas is dit niet altijd het geval en komen situaties zoals hierboven nog te vaak voor. Ondanks dat de gebouweigenaar of werkgever verantwoordelijk is voor de plaatsing en het functioneren van de noodverlichting kun jij, als expert, natuurlijk altijd een advies uitbrengen.

Wet- en regelgeving?

We gaan een stapje terug. Wat zegt de wet- en regelgeving over de zichtbaarheid van vluchtrouteaanduiding? In artikel 6.24 van het Bouwbesluit staat aangegeven dat vluchtrouteaanduiding aangebracht moet worden op een duidelijk waarneembare plaats. Met andere woorden; de armatuur moet goed zichtbaar zijn.

Daarnaast komt, in vrijwel alle gevallen, ook de Arbowet om de hoek kijken als er werknemers zijn. Als het vinden van de vluchtweg bemoeilijkt wordt door niet of slecht zichtbare vluchtwegaanduiding, kan de werkgever verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele ongelukken.

Wat kun je doen?

Als na inspectie blijkt dat er één of meerdere armaturen niet of verminderd zichtbaar zijn, kan je hier een melding van maken in het inspectierapport. Geef daarbij aan dat de armatuur bijvoorbeeld voor de lamp gemonteerd dient te worden in plaats van erachter. Uiteindelijk is het uiteraard de verantwoordelijkheid van de werkgever of gebouweigenaar om iets met dit advies te doen en de veiligheid van de werknemers/bewoners te garanderen. 

Wilt u meer weten over de juiste wet- en regelgeving? Bezoek onze kennisbank of meld je aan voor één van onze trainingen.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes en volg ons ook op social media:

Download de prestatie-eisen kaart

Wet- en regelgeving over noodverlichting in 1 overzicht.

Direct aanvragen
1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.