Home Nieuws Vraag uit de praktijk: kan ik van een centraal gevoed armatuur een decentraal gevoed armatuur maken door een accu te plaatsen?

Vraag uit de praktijk: kan ik van een centraal gevoed armatuur een decentraal gevoed armatuur maken door een accu te plaatsen?

Vraag uit de praktijk: kan ik van een centraal gevoed armatuur een decentraal gevoed armatuur maken door een accu te plaatsen?

Wij krijgen deze vraag regelmatig voorgelegd, en het lijkt logisch en gemakkelijk om een centraal armatuur om te bouwen naar een decentraal armatuur door een accu te plaatsen, maar kan dit ook?

Even (de)centraal

Een decentraal gevoed armatuur is voorzien van een accu met bijbehorend laadcircuit en een circuit dat detecteert wanneer de voedingsspanning wegvalt. Daarnaast is een decentraal noodverlichtingsarmatuur voorzien van een (automatisch) testsysteem.

Een centraal gevoed armatuur is daarentegen veel eenvoudiger opgebouwd. De armatuur ziet niet of de spanning wegvalt, heeft geen laadmogelijkheid en geen testsysteem. Dit verloopt bij dergelijke armaturen via een centraal voedingssysteem. 

Kan ik mijn centrale armatuur decentraal maken?

Gezien de bovengenoemde eigenschappen van een decentraal armatuur kunnen wij deze vraag beantwoorden met een duidelijke nee. Het is niet mogelijk om van een centraal gevoed armatuur een decentraal gevoed armatuur te maken door hier simpelweg een accu in te plaatsen.

Heb jij ook een vraag? Stel hem hier zodat wij jou kunnen helpen

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes en volg ons ook op social media:

Aanmelden voor de cursus Installatie & onderhoud

Schrijf je nu in voor de cursus Installatie & onderhoud of één van onze andere cursussen.

Direct aanmelden
1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.