Welke software kan ik het beste gebruiken voor een digitale projectie?

In de regel wordt bij het projecteren van noodverlichting gebruik gemaakt van software van AutoCAD of PDF. Het voordeel van AutoCAD is dat het ontwerp aansluit bij de rest van de elektrotechnische installatie en dat je hiermee ook gelijk werktekeningen hebt. Tekeningen aanleveren in PDF komt tegenwoordig vaak voor. Die zijn makkelijker te lezen en ook goed te bewerken. Hiermee benader je de klassieke methode van het projecteren op papier. Alleen nu is het veel makkelijker om wijzigingen aan te brengen en natuurlijk is een PDF via e-mail sneller terug bij de opdrachtgever dan wanneer de postbode deze moet bezorgen.

DIALux en REVIT

Bij algemene verlichting zijn programma’s en toepassingen als DIALux en REVIT meer gebruikelijk. Veel fabrikanten van noodverlichting hebben al REVIT- en DIALux-bestanden beschikbaar gesteld. Gebruikers van deze software gebruiken deze bestanden om een projectie te maken.

Bij DIALux ligt de nadruk op het visualiseren van het lichtbeeld. Daarbij maak je dan vaak ook geen gebruik meer van de afstandstabellen van de fabrikant, maar zie je het lichtbeeld terug in je 3D-model. Dat levert een nauwkeuriger projectie op waarbij je nog optimaler de lichttechnische eigenschappen van de producten kunt benutten.

Bij REVIT, dat vaak wordt ingezet binnen het kader van BIM, gaat het vooral om het visueel maken van de armaturen in 3D in relatie tot andere installatiematerialen en beschikbare ruimtes. Dan zie je precies waar de noodverlichting moet komen te hangen en weet je ook al gelijk welke montagematerialen er nodig zijn en of er geen zaken zijn die voor schaduwwerking zorgen of pictogrammen aan het zicht onttrekken.

Virtual Reality en Augmented Reality

En als we dan toch in 3D aan het ontwerpen zijn… zou het niet fantastisch zijn om ‘echt’ in een pand rond te lopen terwijl dit alleen nog maar op de tekentafel bestaat? De ontwikkelingen van Virtual Reality en Augmented Reality binnen het veld van Fire Safety Engineering gaan dusdanig snel dat dit voor complexe gebouwen ook al ingezet kan worden om niet alleen de noodverlichtingssystemen te ontwerpen, maar dit ook te gebruiken om ontruimingssituaties te simuleren. Voor de meeste elektrotechnisch adviseurs en installateurs is dit overigens nog toekomstmuziek.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Wil je meer weten over de regelgeving voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Projecteren

Het arceren van vluchtroutes en het gebruik van afstandstabellen zijn handige hulpmiddelen bij het projecteren op papier.

Projecteren

Om een goede projectie te kunnen maken van een noodverlichtingsinstallatie, dien je vooraf een aantal zaken duidelijk te hebben. Je leest ze hier.

Projecteren

Het maken van een projectie kan op verschillende manieren en iedere manier heeft zo zijn voor- en nadelen.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.