Home Nieuws Besparen én aan de energiebesparingsverplichting voldoen: win-win

Besparen én aan de energiebesparingsverplichting voldoen: win-win

Besparen én aan de energiebesparingsverplichting voldoen: win-win

Het vervangen van tl-vluchtwegaanduiding is vanaf 1 juli 2019 een verplichting waar handhavend tegen opgetreden kan worden. Eind 2013 tekenden ruim 40 organisaties samen met de overheid het 'Energieakkoord voor duurzame groei'. Belangrijkste doelstelling: gezamelijk afspraken maken - met een verplichtend karakter - over energiebesparing. Het pakket energiebesparende maatregelen is nu uitgebreid. Op de (feitelijk al lang bestaande) verplichting treedt het bevoegd gezag vanaf 1 juli 2019, gelijktijdig met een meldplicht voor het treffen van energiebesparende maatregelen, handhavend op. Eén van de beschreven maatregelen is het vervangen van tl-armaturen voor vluchtwegaanduiding door nieuwe led-armaturen. 

Erkende maatregelen voor energiebesparing

Voor 19 bedrijfstakken, variërend van de agrarische sector tot kantoren, en van onderwijsinstellingen tot detailhandel, zijn lijsten vastgesteld met 'erkende maatregelen' (EML). Een bedrijf kan daarbij kiezen uit drie opties:

  • Alle maatregelen uit de lijst doorvoeren;
  • Alleen die maatregelen doorvoeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen (dan beoordeelt de overheid vervolgens of je daarmee in voldoende mate aan je verplichtingen voldoet);
  • Slechts een deel van de maatregelen doorvoeren (dan moet je voor elke maatregel die je niet doorvoert, een alternatieve maatregelen nemen).

Vervangen van vluchtwegaanduiding met tl voor types met led

Een maatregel die bij alle 19 bedrijfstakken expliciet genoemd staat, is het vervangen van armaturen voor vluchtwegaanduiding met een tl-lichtbron door types voorzien van led. Dat mag op een 'natuurlijk moment'. Dit is de jaarlijkse reguliere vervanging van de tl-buisjes. Welk van de drie opties je ook kiest; voer deze maatregel in ieder geval door. Het is namelijk een relatief eenvoudige ingreep die zich in de meeste gevallen binnen vijf jaar al terugverdient. 


Activiteit In werking hebben van een ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie
Nummer maatregel GD9
Omschrijving maatregel

Geïnstalleerd vermogen verlichting vluchtwegaanduiding beperken

Mogelijke technieken ten opzichte van uitgangssituatie

Nieuwe armaturen met led-lichtbron toepassen

Uitgangssituatie op basis van een referentie-techniek

Conventionele armaturen met langwerpige fluorescentielampen

Technische randvoorwaarden Niet van toepassing
Economische randvoorwaarden Niet van toepassing
Toepasbaar op een zelfstandig of natuurlijk moment?

Zelfstandig moment: Nee

Natuurlijk moment: Ja

Bijzondere omstandigheden Niet van toepassing

Erkende maatregel betreffende vluchtwegaanduiding. Bron: InfoMil.

Terugverdientijd van de vluchtwegaanduiding met led-verlichting

Tl-buizen vragen veel meer energie dan led-lichtbronnen. En dat verschil tikt behoorlijk door omdat vluchtwegaanduiding 24/7 brandt. Bij een willekeurig tl-armatuur kunnen de kosten voor stroomverbruik gemakkelijk oplopen tot meer dan 25 euro per jaar. De stroomkosten van een vergelijkbaar led-armatuur zijn minder dan 7 euro. Daar komt nog eens bij dat er in tl-armaturen NiCd-accu's zitten, die duurder zijn en minder goed voor het milieu dan de accu's in led-armaturen. Wanneer in een gebouw 20 armaturen vervangen worden, kan de besparing na vijf jaar oplopen tot meer dan 500 euro. Ook zonder wettelijke maatregel is vervanging dus de moeite waard.

Tip je klanten

Veel bedrijven en instellingen zijn nog niet goed op de hoogte van deze nieuwe maatregelen. Toch moeten ze eraan voldoen. Op de website van Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor ondernemend Nederland RVO vind je meer informatie over de 19 branches en de lijsten met maatregelen. Als noodverlichtingsdeskundige kun je je klanten wijzen op deze verplichting en tippen dat er nu een extra argument is om over te stappen op led-noodverlichting. Dit is hét moment om dat te doen.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes en volg ons ook op social media:

Download het e-Book energietransitie

Wilt u meer informatie over de energietransitie en de maatregelen in het klimaatakkoord?

Direct aanvragen