Home Nieuws De wet kwaliteitsborging is aangenomen: grijp je kans

De wet kwaliteitsborging is aangenomen: grijp je kans

De wet kwaliteitsborging is aangenomen: grijp je kans

Op 14 mei 2019  heeft de Eerste Kamer dan eindelijk de Wet Kwaliteitsborging aangenomen. In 2014 besteedden we hier al veel aandacht aan met artikelen en lezingen, maar vanwege onenigheid in de politiek over de invoering is er grote vertraging ontstaan. Tot nu. De wet heeft nog steeds als doel de bouwkwaliteit en het toezicht daarop te verbeteren door het inzetten van private kwaliteitsborgers. Dit geeft jou vele kansen.

Hogere bouwkwaliteit

De insteek van private kwaliteitsborging is om de kwaliteit van een bouwproject omhoog te krijgen. De verantwoordelijkheid komt bij de bouwsector zelf te liggen, daar waar de juiste expertise ligt.

In 2021 wordt de wet geleidelijk ingevoerd. Tot die tijd volstaat een vergunning nog. Om deze wet stapsgewijs in te kunnen voeren zijn alle bouwwerken opgedeeld in zogenaamde gevolgklassen. Bij inwerkingtreding in 2021 zullen de nieuwe regels alleen nog gelden voor bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1, bestaande uit; grondgebonden woningen, woonboten, vakantiewoningen en bedrijfspanden van maximaal twee bouwlagen (incl. een klein kantoor en kantine).

Aansprakelijkheid van aannemers

Vanaf 2021 moeten bouwbedrijven die werken aan projecten vallend in gevolgklasse 1 aan kunnen tonen dat zij de regels van het Bouwbesluit volledig naleven. Hiervoor dient bij het opleveren van het gebouw bewijs geleverd te worden in een opleverdossier. Volgens de wet moet dit een “volledig inzicht verschaffen in de nakoming van de overeenkomst en de uitgevoerde werkzaamheden”. Zodoende krijgen opdrachtgevers meer mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden als blijkt dat het bouwwerk niet volgens de regels van het Bouwbesluit is gebouwd. Deze wet vergroot dus de aansprakelijkheid van de aannemer, ook voor bij oplevering nog niet ontdekte gebreken.

Nieuwe partij: kwaliteitsborgers

Naast de veranderende rol van de opdrachtgever en aannemer komt er een totaal nieuwe rol bij in het bouwproces; de kwaliteitsborger. Deze speciaal aangewezen, onafhankelijke marktpartij toetst een bouwwerk aan de regels van het Bouwbesluit. Na uitvoerige inspectie, geeft deze bij oplevering een verklaring af waaruit blijkt dat ‘een gerechtvaardigd vertrouwen’ bestaat dat het gerealiseerde bouwwerk aan het Bouwbesluit voldoet.

Hoe zit dat met noodverlichting?

Omdat bouwwerken in gevolgklasse 1 voornamelijk bestaan uit bouwwerken in de woonsector, waar weinig tot geen noodverlichting vereist is, zal deze wet voor noodverlichting niet direct gevolgen hebben. Zeker omdat ook de uitgangspunten van het Bouwbesluit gelijk blijven als deze in 2021 over zal gaan in de Omgevingswet.

We verwachten dat bij de toepassing van de nieuwe regels bij gevolgklasse 2 aandacht voor de toetsing van de noodverlichting komt. Door al bij het maken van de bouwplannen een goede inschatting te maken van de risico’s, waarbij veilig gebruik én ontruiming van het gebouw een belangrijk onderdeel is, zal de veiligheid verder toenemen. Veiligheidscoördinatoren, ARBO-medewerkers en bedrijfshulpverleners zijn de aangewezen personen om iets te zeggen over de reële veiligheidsrisico’s. Hier zal meer mee afgestemd moeten worden.

Jouw rol als specialist

Door deze veranderingen komt er meer nadruk te liggen op specialistische kennis en een goede afstemming binnen de bouwkolom. Dit is dus dé kans voor jou om je verder te onderscheiden met jouw expertise. Je zult meer dan ooit de juiste gesprekspartner worden voor klanten, architecten, bouwers en toezichthouders. Onafhankelijke kwaliteitsborgers beoordelen straks de risico’s op fouten. Wij helpen je graag je verder te bekwamen, bijvoorbeeld met de training Specialist Inspectie Noodverlichting of de PromoBox waarmee je jouw specialisme direct kunt inzetten.

We volgen nauwgezet de ontwikkelingen rondom deze wet Kwaliteitsborging. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes en volg ons ook op social media:

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Kenniscentrum Noodverlichting?

Direct aanmelden
1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.