7 mei 2019

Dubbele aanduiding bij vluchtroutes?

De vluchtwegaanduiding helpt je de kortste route naar de vluchtdeur te vinden, maar wat als de opdrachtgever wil dat de vluchtwegaanduiding twee richtingen aangeeft en dus een dubbele aanduiding bij vluchtroutes wil? Met deze vraag kwam een adviseur bij ons terecht, omdat hij hier wettelijk niks over kon vinden.

Niet verplicht

Dat de adviseur er niks over kon vinden klopt, in de wetgeving wordt niets gezegd over het aanduiden van een alternatieve vluchtroute. Echter, soms is het beter om in het kader van veiligheid meer te doen dat de wetgeving eist. Maar is dat hier ook het geval?

Dubbele aanduiding bij vluchtroutes
Projecteren plattegrond noodverlichting

Aanduiding alternatieve vluchtroutes

Het aangeven van een alternatieve vluchtroute lijkt voor meer veiligheid te zorgen. Er is dan de mogelijkheid om gebruik te maken van een andere route indien een vluchtroute geblokkeerd is door bijvoorbeeld brand, spullen of mensen. Maar het kan ook zorgen voor verwarring en onduidelijkheid. In onderstaande tekening is dit ook goed te zien. De gang heeft aan beide kanten een trap die als vluchtroute dienen. Als je in de hoek van de gang staat, heb je in principe keuze uit twee vluchtroutes. Hier is het dus mogelijk om twee armaturen met twee verschillende pijlen op te hangen. In een noodsituatie zorgt dit voor verwarring, omdat er dan tegengestelde stromen van vluchtende mensen ontstaan. Daarom is het in dit geval de juiste oplossing om een armatuur met een pijl, die naar de trap bovenaan wijst, te gebruiken. Dit omdat de vluchtroute naar die trap vanaf de hoek de kortste vluchtroute is.

Situatie met alternatieve vluchtroutes

Er zijn situaties waarbij het veiliger kan zijn meerdere vluchtroutes aan te geven. Bijvoorbeeld bij een grote bijeenkomstruimte met meerdere vluchtdeuren. Afhankelijk van het aantal mensen dat in deze ruimte kan, wordt bepaald of er meerdere vluchtroutes nodig zijn. Om zo te zorgen dat iedereen snel kan vluchten. Dit wordt bepaald door de veiligheidsdeskundige. In deze situaties spreken we niet over alternatieve vluchtroutes.

Heb jij ook een vraag? Of wil je meer weten over dubbele vluchtroutes? Neem dan contact met ons op zodat wij jou kunnen helpen.

Direct contact opnemen?

Laat hier je gegevens achter.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Deel dit nieuws:

Meer nieuws

Kerstquiz_webbanner (1)

De Kenniscentrum Noodverlichting kerstquiz 2023!

Ben jij een echte noodverlichtingsspecialist? Dan maak je kans op een gratis kerstpakket van het Kenniscentrum Noodverlichting. Beantwoord de 5 vragen in de video.
Het Noodverlichtingsspreekuur

Het noodverlichtingsspreekuur

Heb jij een noodverlichtingscase waar je niet uitkomt en kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je aan voor het noodverlichtingsspreekuur.
Noodverlichtingscursus kiezen

Noodverlichtingscursus kiezen

Welke noodverlichtingscursus is geschikt in welke situatie? Hier vind je een hulpmiddel om je keuze te maken.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.