24 februari 2017

Is dubbele aanduiding van een vluchtroute verplicht?

Dat is één van de meest gestelde vragen aan onze helpdesk. De aanleiding is meestal een eis van de brandweer. De brandweer redeneert vanuit het risico op brand. Vanuit die optiek is het soms wenselijk om meerdere vluchtroutes aan te geven. De reden hiervoor is: “als één route is afgesloten door brand kunnen mensen een andere route kiezen”.

Welke verplichtingen zijn er?

Als we naar de wetgeving kijken, dan vinden we nergens een eis voor het aanduiden van een alternatieve vluchtroute. Aanduiding wordt alleen geëist op de vluchtroute en in bepaalde ruimtes en pictogrammen dienen daarbij goed waarneembaar te zijn. De toepassingsnorm NEN-EN 1838 stelt alleen eisen aan de luminantie en zegt iets over de herkenningsafstand. Daarmee houdt het qua verplichtingen wel een beetje op.

Bij het projecteren van noodverlichting wordt er dan ook zelden rekening gehouden met dubbele aanduiding van een vluchtroute of alternatieve vluchtroutes. Sterker nog, projecteren gebeurt juist op zo’n manier dat er geen verwarring kan ontstaan. Zo zorgen we ervoor dat mensen in een stresssituatie niet zelf keuzes hoeven te maken over de te volgen route.

Dubbele aanduiding vluchtroute
Noodverlichting projecteren

Een lastige opgave

Hier dreigt een patstelling tussen de projecteringsdeskundige en de brandweer. Welk risico weegt zwaarder? Het risico dat een vluchtroute wordt afgesneden door brand of het risico op verwarring tijdens een ontruiming? Dat is een afweging die jij en wij nooit zelfstandig kunnen maken. De brandweer heeft hierin een adviserende functie naar de gemeente en de gemeente kan op basis van dit advies aanvullende maatregelen afdwingen. Dit is dan dus een aanvullende eis van de brandweer en geen wettelijke verplichting.

Als dat het geval is, dan moeten we zoeken naar een passende oplossing waarbij alternatieve vluchtroutes worden aangegeven met zo min mogelijk kans op verwarring. Dit kan een lastige opgave zijn. In dat geval denken wij graag met je mee. We moeten voorkomen dat er twee pictogrammen naast elkaar komen te hangen die twee verschillende vluchtrichtingen aangeven.

Let op

Als er meerdere vluchtroutes nodig zijn voor een ontruiming vanwege het grote aantal mensen dat aanwezig kan zijn, dan ontkomt je er niet aan om meerdere vluchtroutes aan te geven. Hierbij kun je denken aan een grote bijeenkomstruimte met meerdere vluchtdeuren. Die zijn nodig om voldoende vluchtcapaciteit te kunnen bieden. Hier hebben we het niet over alternatieve vluchtroutes.

Direct contact opnemen?

Laat hier je gegevens achter.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Deel dit nieuws:

Meer nieuws

Kerstquiz_webbanner (1)

De Kenniscentrum Noodverlichting kerstquiz 2023!

Ben jij een echte noodverlichtingsspecialist? Dan maak je kans op een gratis kerstpakket van het Kenniscentrum Noodverlichting. Beantwoord de 5 vragen in de video.
Het Noodverlichtingsspreekuur

Het noodverlichtingsspreekuur

Heb jij een noodverlichtingscase waar je niet uitkomt en kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je aan voor het noodverlichtingsspreekuur.
Noodverlichtingscursus kiezen

Noodverlichtingscursus kiezen

Welke noodverlichtingscursus is geschikt in welke situatie? Hier vind je een hulpmiddel om je keuze te maken.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.