Wat is een risicovolle werkplek?
Er bestaat geen definitie van een risicovolle werkplek. Voor jou als adviseur of installateur moet dit blijken uit de risico-inventarisatie van de organisatie (RI&E). Echter, op de bouwkundige of elektrotechnische tekeningen is dit meestal niet aangegeven. Hiervoor zal je dus in gesprek moeten met de opdrachtgever. Dan is het goed om je in te leven in de problematiek van je klant, zodat je een maatwerkoplossing kunt leveren. Daarmee kan je je onderscheiden van jouw vakbroeders.
Risicovolle werkplekken bestaan er in allerlei soorten en maten. We hebben een indeling gemaakt op basis van het soort risico die de werkplek met zich meebrengt. Deze indeling is niet uitputtend, maar geeft een aardig beeld van de diversiteit. De rol die noodverlichting kan vervullen om deze risico’s te beperken is meegenomen.
Mechanische risico’s
Machines en werktuigen met elektrisch, hydraulisch, pneumatisch of handmatig aangedreven delen kunnen een risico vormen wanneer de verlichting wegvalt. Ook al draagt de apparatuur een CE-markering en voldoet het aan alle regels op het gebied van machineveiligheid, dan nog kan noodverlichting noodzakelijk zijn om veilig tot ontruiming over te kunnen gaan. Houd hierbij ook rekening met de mogelijkheid dat de verlichtingsgroep weg kan vallen, maar de apparatuur zelf nog wel spanning heeft.
Gevaarlijke stoffen
Het werken met chemische stoffen, zuren, gassen en radioactiviteit is vrijwel altijd risicovol. Ook laboratoria waar sprake kan zijn van bijvoorbeeld besmettingsgevaar zou men kunnen bestempelen als een risicovolle werkplek. Een veilige oplossing voor ruimtes waarin veel brandbare gassen of poeders voorkomen zijn (nood)verlichtingsarmaturen met een hoge mate van gasdichtheid (explosieveilig).
Temperatuur
Het werken met materialen of stoffen die heel heet of extreem koud zijn kan risicovol zijn. Denk hierbij aan grootkeukens, smederijen, smelterijen, vulkanisatieprocessen en processen waarbij vloeibare stikstof wordt gebruikt.
Gevaarlijke locaties
Werken op grote hoogte, of juist in de diepte, brengt weer heel andere risico’s met zich mee. Behalve goede materialen en voorzorgsmaatregelen kan ook noodverlichting noodzakelijk zijn om bij calamiteiten weer veilig met beide benen op de grond te komen en het gebouw te kunnen verlaten. Het vereiste lichtniveau bedraagt 10% van het normaal vereiste lichtniveau en tenminste 15 lux. Jouw opdrachtgever zou moeten aan kunnen geven welk verlichtingsniveau vereist is. Je kunt het ook zelf bepalen aan de hand van de norm NEN-EN 12464-1. Als je deze norm ingeeft in de zoekmachine vindt je op internet diverse handige tabellen die van deze norm zijn afgeleid.
Op de hoogte blijven van alles over noodverlichting?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.