11 september 2019

De Wet Kwaliteitsborging is aangenomen

Op 14 mei 2019 heeft de Eerste Kamer dan eindelijk de Wet Kwaliteitsborging aangenomen. In 2014 is hier al veel aandacht aan besteedt, maar vanwege onenigheid in de politiek over de invoering is er grote vertraging ontstaan. Tot nu. De wet heeft nog steeds als doel de bouwkwaliteit en het toezicht daarop te verbeteren door het inzetten van private kwaliteitsborgers. Dit geeft jou vele kansen.

Hogere bouwkwaliteit

De insteek van private kwaliteitsborging is om de kwaliteit van een bouwproject omhoog te krijgen. De verantwoordelijkheid komt bij de bouwsector zelf te liggen, daar waar de juiste expertise ligt.

In 2021 wordt de wet geleidelijk ingevoerd. Tot die tijd volstaat een vergunning nog. Om deze wet stapsgewijs in te kunnen voeren zijn alle bouwwerken opgedeeld in zogenaamde gevolgklassen. Bij inwerkingtreding in 2021 zullen de nieuwe regels alleen nog gelden voor bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1, bestaande uit; grondgebonden woningen, woonboten, vakantiewoningen en bedrijfspanden van maximaal twee bouwlagen (incl. een klein kantoor en kantine).

Wet kwaliteitsborging
kwaliteitsborgers noodverlichting

Aansprakelijkheid van aannemers

Vanaf 2021 moeten bouwbedrijven die werken aan projecten vallend in gevolgklasse 1 aan kunnen tonen dat zij de regels van het Bouwbesluit volledig naleven. Hiervoor dient bij het opleveren van het gebouw bewijs geleverd te worden in een opleverdossier. Volgens de wet moet dit een “volledig inzicht verschaffen in de nakoming van de overeenkomst en de uitgevoerde werkzaamheden”. Zodoende krijgen opdrachtgevers meer mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden als blijkt dat het bouwwerk niet volgens de regels van het Bouwbesluit is gebouwd. Deze wet vergroot dus de aansprakelijkheid van de aannemer, ook voor bij oplevering nog niet ontdekte gebreken.

Nieuwe partij: kwaliteitsborgers

Naast de veranderende rol van de opdrachtgever en aannemer komt er een totaal nieuwe rol bij in het bouwproces; de kwaliteitsborger. Deze speciaal aangewezen, onafhankelijke marktpartij toetst een bouwwerk aan de regels van het Bouwbesluit. Na uitvoerige inspectie, geeft deze bij oplevering een verklaring af waaruit blijkt dat ‘een gerechtvaardigd vertrouwen’ bestaat dat het gerealiseerde bouwwerk aan het Bouwbesluit voldoet.

Hoe zit dat met noodverlichting?

Omdat bouwwerken in gevolgklasse 1 voornamelijk bestaan uit bouwwerken in de woonsector, waar weinig tot geen noodverlichting vereist is, zal deze wet voor noodverlichting niet direct gevolgen hebben. Zeker omdat ook de uitgangspunten van het Bouwbesluit gelijk blijven als deze in 2021 over zal gaan in de Omgevingswet.

We verwachten dat bij de toepassing van de nieuwe regels bij gevolgklasse 2 aandacht voor de toetsing van de noodverlichting komt. Door al bij het maken van de bouwplannen een goede inschatting te maken van de risico’s, waarbij veilig gebruik én ontruiming van het gebouw een belangrijk onderdeel is, zal de veiligheid verder toenemen. Veiligheidscoördinatoren, ARBO-medewerkers en bedrijfshulpverleners zijn de aangewezen personen om iets te zeggen over de reële veiligheidsrisico’s. Hier zal meer mee afgestemd moeten worden.

wet kwaliteitsborging

Direct contact opnemen?

Laat hier je gegevens achter.

Jouw rol als specialist

Door deze veranderingen komt er meer nadruk te liggen op specialistische kennis en een goede afstemming binnen de bouwkolom. Dit is dus dé kans voor jou om je verder te onderscheiden met jouw expertise. Je zult meer dan ooit de juiste gesprekspartner worden voor klanten, architecten, bouwers en toezichthouders. Onafhankelijke kwaliteitsborgers beoordelen straks de risico’s op fouten. Wij helpen je graag je verder te bekwamen, bijvoorbeeld met de cursus Specialist Inspectie Noodverlichting.

We volgen nauwgezet de ontwikkelingen rondom deze wet Kwaliteitsborging. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Deel dit nieuws:

Meer nieuws

Besluit bouwwerken leefomgeving

Bouwbesluit eruit: Omgevingswet erin.

Het is officieel: per 1 januari 2024 is het Bouwbesluit 2012 verdwenen en vervangen door de Omgevingswet met daaronder het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Kerstquiz_webbanner (1)

De Kenniscentrum Noodverlichting kerstquiz 2023!

Ben jij een echte noodverlichtingsspecialist? Dan maak je kans op een gratis kerstpakket van het Kenniscentrum Noodverlichting. Beantwoord de 5 vragen in de video.
Het Noodverlichtingsspreekuur

Het noodverlichtingsspreekuur

Heb jij een noodverlichtingscase waar je niet uitkomt en kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je aan voor het noodverlichtingsspreekuur.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.