Waar moet ik op letten bij projecteren op papier?

Als je plattegronden op papier krijgt aangeleverd om een noodverlichtingsinstallatie op te projecteren, dan zijn dit handige hulpmiddelen:

  • de prestatie-eisenkaart; dat is een handig hulpmiddel waar alle relevante regelgeving op staat weergegeven;
  • een liniaal;
  • de afstandstabellen van de noodverlichting naar keuze;
  • arceerstiften;
  • eventueel kleine stickertjes met daarop de gewenste symbolen voor de noodverlichting en de vluchtrouteaanduiding.

.

Vluchtroutes arceren

Tekeningen hebben doorgaans een schaal van 1:100. Maak gebruik van een lege tafel of, beter nog, een tekentafel. Allereerst is het handig om aan de hand van de aangeleverde gegevens de vluchtroutes te arceren met een gele arceerstift. Deze routes moet je voorzien van 1 lux. Ook ruimtes waar anti-paniekverlichting moet komen te hangen, moet je voorzien van dezelfde kleur.

Pak de afstandstabellen erbij

Vervolgens ga je aan de hand van de gestelde eisen de ruimtes en gangen voorzien van noodverlichting en vluchtrouteaanduiding. Hiervoor is het nodig om te weten hoe ver je deze van elkaar kunt monteren. Met behulp van de betreffende afstandstabellen en een liniaal kun je aan de slag om de verschillende armaturen op de juiste plek te ‘projecteren’.

Digitaal projecteren

Projecteren op papier gebeurt steeds minder vaak. Het doorvoeren van correcties of wijzigingen is niet makkelijk en geeft al snel een slordige indruk. Bovendien is het gebruik van de traditionele post niet de meest efficiënte manier om te communiceren. Projecteren op papier komt nog wel voor, maar als het even kan raden wij aan om dit digitaal te doen.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk onze praktijk documenten

Wat staat er in een Programma van eisen voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Projecteren

Om een goede projectie te kunnen maken van een noodverlichtingsinstallatie, dien je vooraf een aantal zaken duidelijk te hebben. Je leest ze hier.

Projecteren

Het maken van een projectie kan op verschillende manieren en iedere manier heeft zo zijn voor- en nadelen.

Projecteren

In de regel wordt bij het projecteren van noodverlichting gebruik gemaakt van software van AutoCAD of PDF. Voor verlichting wordt vaak andere software gebruikt

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.