6 februari 2018
3 tips voor het onderhoud van noodverlichting
Zo, de noodverlichting hangt. De volgende stap is het onderhoud. Hiermee garandeer je een goede werking van de noodverlichtingsinstallatie. Maar waar moet je nou op letten bij het onderhouden van noodverlichting? Om jou op weg te helpen, hebben we drie tips op een rijtje gezet.
- Let op omgevingsinvloeden – Het is altijd belangrijk om te kijken naar de omgevingsinvloeden. Maak hiervan een probleemanalyse; wat zijn de exacte omstandigheden en wat zijn de productspecificaties? Als dit niet goed is, vervang dan de armatuur.
- Controleer de accu – Is de accu aan het eind van zijn levensduur? Is de accu kapot? Of haalt de accu de autonomietijd niet meer? Het Bouwbesluit eist te allen tijde een autonomietijd van 1 uur. Om hieraan te voldoen moet je niet alleen vaststellen of een accu nog voldoende capaciteit heeft, maar ook redelijkerwijs inschatten of dit ook tot aan de volgende onderhoudsbeurt het geval zal zijn. Als dat niet zo is, vervang dan de accu. Lees hier waarom je accu’s preventief zou vervangen.
- Werk het logboek bij – Na een onderhoudsbeurt is het noodzakelijk om het logboek bij te werken. Zo weet de inspecteur bij zijn inspectieronde wat er aan onderhoud is gedaan. En weet je bij een volgende onderhoudsbeurt wat er de vorige keer is gebeurd. Bij onze documenten kun je een controlelijst downloaden, welke je kan gebruiken als uitgangspunt. Ook een inventarisatielijst is te downloaden. Zo kun je goed beginnen aan het onderhouden van de noodverlichting.
Heb je meer vragen over het onderhoud van noodverlichting? Bekijk dan de webinar onderhoud van noodverlichting.