Hoe vaak moet ik accu’s van noodverlichting vervangen?

De huidige generatie accu’s dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben. Dit is gebaseerd op Europese normen en diverse tests. In een aantal gevallen gaan accu’s langer mee. Toch is het aan te raden om accu’s preventief te vervangen, na de door de fabrikant meegeleverde garantieperiode, dit biedt de meeste zekerheid.

Exacte levensduur niet te bepalen

Het is onmogelijk te bepalen welke levensduur accu’s exact hebben. De accucapaciteit neemt namelijk niet lineair af, maar zakt in een relatief korte periode in. Het is niet te voorspellen wanneer de capaciteit afneemt. Bovendien hangt de levensduur af van omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld de temperatuur.

Er is dus veel onzekerheid over de resterende levensduur van een accu na de garantieperiode. In een omgeving met grote veiligheidsrisico’s kies je uiteraard voor de oplossing die de meeste veiligheid biedt: het preventief vervangen van accu’s. Bij veiligheid past immers geen correctief beleid. Zo voldoet de installatie zeker aan het Bouwbesluit en wordt aantoonbaar invulling gegeven aan de zorgplicht.

Mocht de fabrikant van de accu’s / armaturen een afwijkend advies geven, dan is het uiteraard raadzaam deze op te volgen.

Hoe kies je de juiste accu?

Wij adviseren om de van de fabrikant originele accu’s te gebruiken. Andere accu’s hoeven niet altijd schade aan de armatuur te veroorzaken, maar er is een gerede kans dat – een deel van – de specificaties verschillen met die van een originele accu. Hierdoor kan een goede werking niet gegarandeerd worden.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk onze webinar over onderhoud van noodverlichting

Meer weten over onderhoud van noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Onderhouden

Vervanging van de noodverlichtingsarmatuur in plaats van de printplaat is in deze gevallen een betere oplossing. Waarom? Lees het hier.

Onderhouden

Beoordelen of een armatuur nog water-of stofdicht is doe je eerst met een visuele controle. Lees hier wat je nog meer kunt doen.

Onderhouden

Het vervangen van de accu’s een jaar uitstellen als er nog niet één is uitgevallen?. Waarom ja en waarom nee lees je hier.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.