Als er geen inspectie wordt uitgevoerd, maar wel onderhoud, voldoe ik dan aan mijn verplichting?

De verplichting voor onderhoud en inspectie van installaties komt voort uit de Zorgplicht in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), en voorheen het Bouwbesluit 2012 en, als noodverlichting ook vanuit het oogpunt van Arbo geplaatst is, uit de algemene vereisten van het Arbobesluit.

In het Besluit bouwwerken leefomgeving artikel 2.6 (en voorheen het bouwbesluit artikel 1.16 lid b) wordt aangegeven dat de installatie adequaat beheerd, onderhouden en gecontroleerd moet worden. Wat adequaat is staat niet aangegeven, dus hiervoor moet je zelf een invulling vinden. Meestal wordt hiervoor de inspectierichtlijn Inspectie en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties van het ISSO gebruikt, publicatie 79. Er moet onder andere geverifieerd worden of de armaturen de vereiste autonomie nog halen, of ze onbeschadigd en onvervuild zijn, goed zichtbaar zijn, en of er geen wijzigingen in het gebouw zijn aangebracht die ervoor zorgen dat de projectie van de noodverlichting niet meer klopt.

In het Arbobesluit staat bij de algemene vereisten in Artikel 3.2, lid 2 dat regelmatig gecontroleerd wordt of op arbeidsplaatsen aanwezige voorzieningen en genomen maatregelen nog adequaat functioneren. Vervolgens staat in lid 3 dat geconstateerde gebreken zo snel mogelijk worden hersteld.

In ieder geval moet de installatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Alle normen en eisen van noodverlichting in 1 overzicht?

Download gratis de prestatie-eisenkaart noodverlichting

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Is noodverlichting verplicht in parkeergarages? Het antwoord vind je in onze kennisbank.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.