Bestaat er een standaard plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties?

Een Programma van Eisen (PvE) voor noodverlichting beschrijft de minimale wettelijke eisen die voortkomen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving Bbl (voorheen bouwbesluit), en bevat vanuit het Arbobesluit een inventarisatie van de risico’s zodat duidelijk beschreven wordt aan welke eisen moet worden voldaan. Met behulp van normen wordt er een praktische invulling aan gegeven.
Het is een praktische vertaling van de veiligheidseisen naar eisen die een installateur of adviseur kan gebruiken voor het opstellen van een offerte. Met de duidelijke verwijzing naar normen zoals NEN-EN 1838 krijg je vergelijkbare offertes, zowel financieel als qua veiligheidsniveau. Met een verwijzing naar andere documenten en richtlijnen, zoals ISSO publicatie 79, kun je eenvoudig de kosten van inspectie en onderhoud van de noodverlichtingsinstallatie transparant maken.

Kortom: het gebruik van een PvE is aan te raden, zeker wanneer het om grote en complexe installaties gaat. Het PvE zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Hiernaast kun je een standaardformulier downloaden voor het opstellen van een Programma van Eisen. Deze kun je zelf aanpassen zodat het bij jouw organisatie past.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Een voorbeeld van een programma van eisen downloaden?

Dit is onderdeel van onze praktijk documenten noodverlichting

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Is noodverlichting verplicht in parkeergarages? Het antwoord vind je in onze kennisbank.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.