Wat is de RION erkenningsregeling?

Door de NVFN, de verenigde professionals in noodverlichting, is op 25 januari 2022 het startsein gegeven voor de RION Erkenningsregeling. Met deze erkenningsregeling wil de vereniging de kwaliteit van noodverlichtingssystemen – van ontwerp tot onderhoud – zoveel mogelijk garanderen. In navolging van de REOB-regeling voor onderhoudsbedrijven van kleine blusmiddelen is de NVFN Erkenningsregeling ontstaan naar aanleiding van vragen uit de markt. De regeling heeft betrekking op het ontwerpen, installeren en onderhouden van noodverlichtingsarmaturen, en op het onderhoud aan centrale noodvoedingssystemen. Voor ieder deelgebied is er een afzonderlijke erkenning. Tijdens de bijeenkomst werden de eerste certificaten al uitgereikt aan Ansul, P&G Safety en Famostar.

Open voor alle bedrijven

De NVFN Erkenningsregeling is niet voorbehouden aan NVFN leden maar staat open voor alle bedrijven die actief zijn met het ontwerpen, installeren en onderhouden van noodverlichtingsarmaturen en centrale noodvoedingssystemen. Daarbij kan het gaan om vluchtwegverlichting, vluchtrouteaanduiding, anti-paniekverlichting of verlichting van werkplekken met verhoogd risico.
Om voor de RION erkenningsregeling in aanmerking te komen, moeten bedrijven hun procedures op orde hebben en beschikken over personeel dat aantoonbaar deskundig en goed is opgeleid. Is dat het geval dan kunnen ze worden getoetst door één van de certificeringsinstanties die op de website van NVFN staan vermeld. Bij positieve beoordeling van deze audit volgt dan de erkenning.

Voordelen voor alle marktpartijen

De NVFN RION Erkenningsregeling biedt grote voordelen voor alle partijen in de keten. Van fabrikant tot eindgebruiker. Zo zorgt het ontwerpen, installeren en onderhouden volgens uniforme procedures voor snellere werkprocessen en minder fouten en dus minder faalkosten.
De NVFN Erkenningsregeling stimuleert ook de kwaliteit van het onderhoud: de gestandaardiseerde manier van werken motiveert onderhoudsbedrijven om hun personeel zo gericht mogelijk op te leiden. En met onderhoudsbedrijven die voldoen aan de Erkenningsregeling zijn afnemers in staat om appels met appels te vergelijken. En voor eindgebruikers biedt de Erkenningsregeling de zekerheid dat de installatie voldoet aan de relevante wet- en regelgeving, en aan de prestatie-eisen die aan de installatie zijn gesteld.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Meer weten over de regels voor noodverlichting?

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.