Hoe kan het dat de brandweer in verschillende regio’s andere eisen  aan noodverlichting stelt?

De eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving Bbl (voorheen het Bouwbesluit 2012) zijn landelijk en gelden voor iedere veiligheidsregio of gemeente. Daarnaast kan de brandweer vanuit het oogpunt van veiligheid aanvullende adviezen of eisen stellen aan noodverlichting. Dit is op basis van hun ervaring en expertise. En hoewel de basis hetzelfde is, is het per regio mogelijk dat er andere accenten liggen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de brandweer een andere rol heeft gekregen.

Wetswijziging

Een voorbeeld hiervan zijn kruisende vluchtroutes. In het oude bouwbesluit was een secundaire vluchtroute verplicht. Dit is nu alleen aan te raden als één vluchtroute onvoldoende capaciteit biedt aan het aantal aanwezige personen. Als deze wijziging in de wetgeving onvoldoende bekend is bij de controlerende instantie, kan dit ertoe leiden dat er eisen worden gesteld, die onvoldoende gestoeld zijn op de huidige wetgeving, maar meer op adviezen uit het verleden.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de eisen van noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.