Hoe kan ik aantonen dat het door mij ontworpen systeem aan alle wettelijke eisen voldoet?

Soms vraagt een opdrachtgever om een verklaring dat een systeemontwerp aan alle regelgeving en wettelijke eisen voldoet.  De reden dat de opdrachtgever hier om vraagt laat zich raden. Hij of zij wil aan de handhavende instanties aantonen dat alles goed geregeld is en om bij eventuele tekortkomingen bij jou verhaal te halen.

Goede onderbouwing van het systeem

Zomaar zonder voorbehoud verklaren dat een systeem voldoet aan alle wetten en regels is niet verstandig. Een systeem is immers een ontwerp op basis van een interpretatie van de regelgeving. In de wet staan nu eenmaal geen ontwerpregels of checklists.
Is de projectering gedaan door een noodverlichtingsdeskundige? Alle gecertificeerde noodverlichtingsdeskundigen hebben examen gedaan bij het CITO. Ze zijn online vindbaar in platform centraal register op https://centraalregistertechniek.nl/
In 2022 is vanuit de branchevereniging NVFN een erkenningsregeling gelanceerd, het RION. In deelgebied A kunnen bedrijven zich middels een audit laten certificeren voor het projecteren van de noodverlichting.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de eisen aan noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.