Hoe voorkom je als inspecteur dat je het werk van de installateur moet afkeuren?

De verplichting voor onderhoud en inspectie van installaties komt voort uit de Zorgplicht in het Bouwbesluit 2012. Hier geeft artikel 1.16.1.b aan dat de installatie adequaat beheerd, onderhouden en gecontroleerd moet worden. Wat adequaat is staat er niet in aangegeven. Hiervoor moet je zelf een invulling vinden. Meestal wordt hiervoor de praktijkrichtlijn ISSO 79 gebruikt. In ieder geval moet de installatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende.

Bredere invalshoek

Als inspecteur ben je specialist in (onder andere) noodverlichting, ben je op de hoogte van de wet- en regelgeving en ook de wijzigingen in die wet- en regelgeving. Het kan dus gebeuren dat ten tijde van de installatie de wet- en regelgeving behoorlijk anders was dan de huidige (met een mooi woord: vigerende) wetgeving. Als inspecteur heb je dus een bredere invalshoek en voeg je iets toe op het gebied van veiligheid en techniek.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk onze downloads

Hulp nodig met het opstellen van een inspectierapport?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.