Hoe werkt HACCP en wat is het effect op noodverlichting?
De veiligheid van ons voedsel is belangrijk, heel belangrijk. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en wordt gebruikt als voedselveiligheidssysteem. Elk bedrijf dat met levensmiddelen werkt, inclusief horeca, zorginstellingen, supermarkten en verschillende bedrijven in de productie en industrie, is verplicht een HACCP-plan op te stellen waarin per proces wordt aangegeven wat er fout kan gaan en hoe dit voorkomen kan worden.
HACCP is géén tastbare certificering.
HACCP is dus een doorlopend systeem voor het borgen van hygiëne en voedselveiligheid. Dit betekent dat er eisen gesteld worden aan de installaties die bij deze bedrijven toegepast worden, zo ook aan de noodverlichtingsarmaturen. De armaturen moeten slagvast zijn (IK-classificatie), splintervrij en eenvoudig te reinigen, ook in hoeken en gaten, met de middelen die in de voedselindustrie gebruikt worden. In de praktijk betekent het dat ze dus waterdicht moeten zijn (IP-classificatie waarbij vaak ook met hoge druk en soms hoge temperatuur gespoten wordt) en bestand zijn tegen chemische reinigingsmiddelen.
Gerelateerde kennisbank artikelen
Vanaf 1 januari 2025 veranderen de namen van onze cursussen. De inhoud blijft hetzelfde! Lees er hier meer over.

