Hoe ziet een inspectie van de veiligheidsregio eruit? En wat zijn de gevolgen als de (noodverlichtings-)installatie wordt afgekeurd?

De inspectie van een veiligheidsregio beslaat een breed spectrum. Er zijn meer dan 220 punten waarop de veiligheidsregio controleert, waarvan een aantal betrekking hebben op de noodverlichting. Er wordt gecontroleerd of de armaturen voor vluchtwegaanduiding en -verlichting aanwezig zijn en of deze goed functioneren. Daarnaast wordt er gekeken of er onderhoud wordt gedaan en of dit vastgelegd is in een logboek.

Pandinspectie

Afhankelijk van de zorgvraag en het risicoprofiel voert de veiligheidsregio inspecties uit. Als er aandachtspunten uit de inspectie komen wordt in eerste instantie de eigenaar geïnformeerd. Er volgt een eerste aanschrijving en de gemeente wordt op de hoogte gebracht. Na een aantal weken volgt de tweede controle in de vorm van handhaving. Als de opmerkingen niet in orde zijn gebracht, volgt een handhavingsbrief en een verzoek tot bestuurlijke handhaving aan de juridische afdeling van de gemeente. Deze kan de eigenaar of gebruiker van een pand een dwangsom opleggen of zelfs het pand laten sluiten. Dit komt gelukkig slechts maar enkele keren voor.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de eisen van noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.