Is de arbeidsinspectie in staat om een noodverlichtingsinstallatie te beoordelen?

Soms komt een bezoek van de arbeidsinspectie onaangekondigd, maar meestal is deze na een arbeidsongeval. De insteek van deze arbeidsinspectie is om te achterhalen of het ongeval te voorkomen was. De veiligheidsvoorzieningen die de werkgever heeft getroffen zijn het belangrijkste onderwerp van de arbeidsinspectie. Een werkgever mag zijn werknemers immers niet aan bijzondere gevaren blootstellen. Vluchtwegen en nooduitgangen die bij het uitvallen van de verlichting slechts zichtbaar zijn, moeten voorzien zijn van adequate noodverlichting. En arbeidsplaatsen waar werknemers bij het uitvallen van het kunstlicht aan bijzondere gevaren zijn blootgesteld eveneens.

Adequate noodverlichting

Daarnaast moeten alle nooduitgangen, die bij het uitvallen van het kunstlicht slecht zichtbaar zijn, zijn voorzien van adequate noodverlichting. De Arbodienst beschikt waarschijnlijk niet over de specialistische kennis om te bepalen of de juiste armaturen zijn toegepast, of de gevraagde verlichtingssterkte wordt gerealiseerd en of de armaturen op de juiste plaats zijn gemonteerd. De arbeidsinspectie kan echter wel een oordeel vellen over het wel of niet ontbreken van de noodverlichtingsinstallatie, en een logboek.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de eisen aan noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Cursisten vertellen

Wat cursisten over ons zeggen

8/10
"Gisteren de cursus Specialist Inspectie Noodverlichting gevolgd. Prettige interactie tussen de docent en de cursisten. Vragen die ik nog had zijn beantwoord en onderbouwd aan de hand van de prestatie eisenkaart. Als je al een tijdje onderhoud uitvoert aan noodverlichting dan is deze cursus een aanrader. Prima locatie trouwens! Bedankt Herman, voor het delen van je kennis. Groet, Richard."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Richard 19-11-2021

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisende gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Bouwbesluit.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.