Is er een minimale kijkafstand voor de armaturen vastgelegd?

Eerst hebben we het over de maximale kijkafstand: die staat beschreven in de norm NEN-EN 1838 en wordt bepaald door de hoogte van het pictogram. Voor een intern verlicht armatuur is dat 200 x de hoogte en voor een extern verlicht pictogram is het 100 x de hoogte.

Een rekenvoorbeeld voor een pictogramhoogte van 12,5 centimeter bij een intern verlicht armatuur is 200 x 12,5 centimeter = 2500 centimeter.

De maximale kijkafstand van dit armatuur is hiermee dus bepaald op 25 meter.

De (maximale) kijkafstand wordt dus bepaald vanuit de hoogte van het pictogram, maar is er ook een minimum? In de Nederlandse norm voor veiligheidstekens heeft een minimum pictogramhoogte van 10 centimeter gestaan. Hieruit volgt dus een minimale kijkafstand van 20 meter voor intern verlichtte armaturen. Maar sinds de editie van de norm die in de zomer van 2021 gepubliceerd werd is deze minimum hoogte verdwenen. Er geldt dus géén minimum kijkafstand meer.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de eisen aan noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.