Is het volgens de NEN-EN 1838 verplicht de brandblusapparatuur, EHBO posten en handbrandmelders uit te lichten met 5 lux?

Volgens de norm NEN-EN 1838 dient elke EHBO-post, elk onderdeel van de brandbestrijdingsuitrusting en iedere handbrandmelder te zijn voorzien van noodverlichting. Ongeacht waar deze zich in het gebouw bevinden. In alle gevallen is een minimaal verlichtingsniveau van 5 lux verplicht.

De reden voor het hogere verlichtingsniveau is niet alleen om de EHBO-posten en brandbestrijdingsmiddelen meer op te laten vallen, maar ook om het gebruik hiervan goed mogelijk te maken. Bij 5 lux zijn kleuren beter te onderscheiden. Zo is bijvoorbeeld een vergrendeling van een brandblusser bij 1 lux amper te onderscheiden. Daarnaast zijn ook de teksten bij 5 lux beter te lezen. (NBD, 2018)

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over regels voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Cursisten vertellen

Wat cursisten over ons zeggen

8/10
"Gisteren de cursus Specialist Inspectie Noodverlichting gevolgd. Prettige interactie tussen de docent en de cursisten. Vragen die ik nog had zijn beantwoord en onderbouwd aan de hand van de prestatie eisenkaart. Als je al een tijdje onderhoud uitvoert aan noodverlichting dan is deze cursus een aanrader. Prima locatie trouwens! Bedankt Herman, voor het delen van je kennis. Groet, Richard."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Richard 19-11-2021

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisende gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Bouwbesluit.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.