Is het wettelijk verplicht om een rolstoelpictogram te gebruiken?

In de vernieuwde NEN 3011 (zomer 2021, Nederlandse norm voor veiligheidstekens) zijn verschillende varianten pictogrammen ‘voor personen met een mobiliteitsbeperking’ opgenomen, het zogenaamde ‘rolstoelpictogram’. Hiermee is deze variant nu ook formeel toegestaan.
Een wettelijke verplichting vanuit het bouwbesluit is er niet en projecteringsrichtlijnen ontbreken. Het is daarmee niet duidelijk waar, wanneer en welk van de 2 mogelijke types het best toegepast kan worden.
Het is daarnaast belangrijk om te beseffen dat de maximale zichtafstand 33% kleiner wordt waar de pictogrammen met 3 segmenten toegepast worden.

Rolstoelpictogram Kenniscentrum Noodverlichting
Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Alle normen en eisen van noodverlichting in 1 overzicht?

Download gratis de prestatie-eisenkaart noodverlichting

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.