Is noodverlichting verplicht in appartementencomplexen?

In het trappenhuis van een appartementen gebouw is noodverlichting niet verplicht. Een hoog (> 70 meter) woongebouw geldt als uitzondering.

Wat zegt het Besluit bouwwerken leefomgeving (en voorheen het Bouwbesluit)?

Om te beginnen moeten we ons afvragen wie verplichtingen stelt aan de
(nood-)verlichting. Dat is, in basis, uiteraard de wetgever. De verplichting tot de aanwezigheid van een verlichtingsinstallatie staat beschreven in paragraaf 4.7.1 van het Bbl. In het aansturingsartikel wordt al direct de reden vermeldt voor de verplichting van een verlichtingsinstallatie: “Een bouwwerk heeft een zodanige verlichtingsinstallatie dat het bouwwerk veilig kan worden gebruikt en verlaten.”  (nb deze tekst is ten opzichte van voormalig Bouwbesluit ongewijzigd!)
Het gaat dus om de veiligheid van de in het bouwwerk aanwezige personen.

In artikel 4.194 lid 4 staat het volgende beschreven: ‘een ruimte waardoor een beschermde vluchtroute voert, heeft een verlichtingsinstallatie die een op de vloer, een tredevlak of een hellingbaan gemeten verlichtingssterkte kan geven van tenminste 1 lux.’ De enige manier om dit te borgen is door middel van vluchtwegverlichting.

Daarnaast beschrijft artikel 4.195 specifiek de noodverlichting, die verplicht is in verblijfsruimten voor meer dan 75 personen. De bijbehorende tabel geeft daarbij aan dat dit niet geldt voor gebouwen met (uitsluitend) een gebruiksfunctie wonen.

Vergeet ook niet te kijken naar de bouwvergunning…het kan goed zijn dat er in deze vergunning eisen over noodverlichting beschreven staan.

Wat zegt de Arbowet?

De Arbowet komt om de hoek zodra er een werkgever – werknemer relatie is. Voor de inrichting van arbeidsplaatsen geldt dat ‘Vluchtwegen en nooduitgangen die bij het uitvallen van de verlichting slecht zichtbaar zijn, zijn voorzien van een adequate noodverlichting‘. Zodra de schilder, glazenwasser, installateur of liftmonteur zijn personeel in een complex laat werken moet daar dus noodverlichting aanwezig zijn.

We kunnen dus concluderen dat noodverlichting verplicht is in de van toepassing zijnde ruimtes in appartementencomplexen.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de regels voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.