Hoe wordt de kijkafstand bepaald voor een armatuur voor personen met een mobiliteitsbeperking?

Sinds 2021 zijn er in de NEN 3011 aanvullende veiligheidstekens opgenomen voor personen met een mobiliteitsbeperking.

Deze mogen in combinatie met het veiligheidsteken van de pijl gebruikt worden, maar ook in combinatie met de pijl én het veiligheidsteken van het ‘gewone’ vluchtende figuurtje in de deur, respectievelijk afbeelding 2 en 3. Hierbij opgemerkt dat armaturen, en daaruit volgend de pictogrammen in de markt, altijd een verhouding hebben van 1:2

We zien dat de veiligheidstekens, dat zijn de afzonderlijke vierkante elementen van het pictogram, een factor 1/3 kleiner zijn geworden.
Nu wordt de waarnemingsafstand (kijkafstand of zichtafstand) volgens diezelfde norm bepaald aan de hand van ‘De afmetingen van het grafische symbool en de elementen daarvan binnen de geometrische vorm van het veiligheidsteken’.

Als H1 van afbeelding 2 (de hoogte van het veiligheidsteken) een afmeting heeft van 15 centimeter, dan is de kijkafstand van een intern verlicht armatuur volgens de norm dus H1 x 200 = 30 meter

Bij afbeelding 3 zien we een ‘gecombineerd’ pictogram, geschikt voor personen met en zonder mobiliteitsbeperking. H1 is in dit voorbeeld 10 centimeter (1/3 minder), en de kijkafstand is dus nog maar 20 meter.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Alle normen en eisen van noodverlichting in 1 overzicht?

Download gratis de prestatie-eisenkaart noodverlichting

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.