Maakt noodverlichting deel uit van een RI&E?

Een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is een inschatting van de risico’s in een gebouw. Vaak wordt deze door een werkgever voor zijn werknemers gemaakt, en is deze onderdeel van de Arbo maatregelen. In de Arbowet wordt namelijk gesteld dat werknemers een pand veilig moeten verlaten als het kunstlicht uitvalt. Hiervoor is een adequate noodverlichtingsinstallatie aanwezig. Noodverlichting is niet per se een onderwerp dat in een RI&E voorkomt. Hierdoor komt noodverlichting momenteel nauwelijks of beperkt aan de orde in een RI&E. Omdat een RI&E is gericht op risico’s, is het belangrijk om niet de risico’s te vergeten waaraan aanwezige personen zijn blootgesteld als het kunstlicht uitvalt (Arbowet). Aanwezige personen raken hierdoor immers gedesoriënteerd of in paniek, waardoor een ongeval op de loer ligt.

Wat als de spanning wegvalt?

Wetende dat spanningsuitval vaak gepaard gaat met een andere calamiteit, kan dit desastreuze gevolgen hebben. Het is daarom erg belangrijk om niet alleen te kijken naar een situatie waarbij de normale verlichting goed functioneert. Ook zou je moeten kijken naar de gevaren die ontstaan als de spanning wegvalt. Denk aan een steile trap of een helling buiten het pand. Noodverlichting draagt eraan bij om risico’s in een spanningsloze situatie te minimaliseren. Door hier goed over na te denken en dit vast te leggen in een RI&E, ben je bovendien voorbereid op een bezoek van de arbeidsinspectie mocht die onaangekondigd, of na een ongeval, op bezoek komen.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de regels voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.