Mag een gemeente aanvullende eisen stellen bovenop wetten en normen?

De landelijke wetten en (internationale) normen vormen de basis voor de eisen die een gemeente stelt aan een gebouweigenaar, voordat hij een pand mag openen voor het publiek. Voor de gemeente geldt dat de panden brandveilig in gebruik moeten zijn, zoals beschreven in het gebruiksbesluit. Naast het bouwbesluit mag de gemeente additionele eisen stellen, maar alleen wanneer dat noodzakelijk is voor het voorkomen, beperken of bestrijden van brand, brandgevaar en ongevallen bij brand. Ook als u wel aan de eisen van de gebruiksvergunning of gebruiksmelding voldoet, maar niet aan de additionele eisen van de gemeente, bent u in overtreding.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Wil je meer weten over de regels voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Cursisten vertellen

Wat cursisten over ons zeggen

9/10
"Uitleg cursus prima verzorgd, lunch prima, accommodatie super."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Ben 19-11-2021

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisende gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Bouwbesluit.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.