Moet ik als inspecteur alle armaturen testen?

Nee, je hoeft niet per definitie alle armaturen te testen. De noodzaak voor het testen van armaturen is afhankelijk van meerdere factoren.

Periodieke inspectie

Ten eerste willen we wijzen op de verplichting die er is om periodieke inspecties uit te voeren (‘adequaat onderhoud’, verplicht vanuit het bouwbesluit, verwoord in ISSO Publicatie 79). Moderne armaturen zijn meestal voorzien van een automatische testfunctie (ATS) waarmee ze zichzelf bewaken, oudere armaturen moeten vaak nog handmatig getest worden. Aan de hand van de leeftijd van de armatuur en de datum van plaatsing van de accu kun je dan beoordelen of het zinvol is om steekproefsgewijs een autonomietest uit te voeren. Zijn de accu’s al duidelijk ouder dan de verwachtte of gegarandeerde levensduur die de fabrikant aangeeft? Dan heeft het niet veel zin om nog een autonomietest uit te voeren. De accu’s zijn dan te oud om nog vereiste autonomietijd te kunnen leveren, of zullen dat binnen afzienbare tijd zijn, en moeten dus vervangen worden.

Rondje langs de armaturen

Bij armaturen met ATS-functie volstaat een – toch al verplicht – rondje langs de armaturen om te zien of er storingen zijn en bij armaturen die voorzien zijn van een Dali of ander monitoringsysteem kan de status zelfs vanaf de PC uitgelezen worden.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk onze praktische documenten

Op zoek naar een voorbeeld voor een controlelijst voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Inspecteren

In de basis is het de taak van de installateur. Is het logboek zoekgeraakt? Dan kan een inspecteur aanbieden een logboek voor de klant te maken

Inspecteren

Uit praktisch oogpunt zou deze combinatie ideaal zijn. Het is echter niet automatisch zo dat je als inspecteur noodverlichting ook het onderhoud uitvoert.

Inspecteren

Om goed onderhoud uit te voeren, moet je eerst weten wat je moet onderhouden. Dat doe je door een inspectie. Overtuig je klant.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.