Moet ik als onderhoudsmonteur alle noodverlichtingsarmaturen functioneel testen?

Er zijn verschillende manieren om een armatuur te testen:

  • Handmatig / functioneel testen
  • ATS (Automatisch Test Systeem)
  • DALI communicatiemodule
  • Draadloze beheersystemen

ATS

Automatisch testende armaturen hebben een interne klok die op vaste tijdstippen functie- of autonomietesten opstart. Tijdens een functietest verifieert de armatuur of de lichtbron in combinatie met de accu goed werkt, tijdens een autonomietest verifieert de armatuur of de autonomietijd (minimaal 1 uur in Nederland) gehaald wordt.

DALI en draadloze beheersystemen

Het is mogelijk om jouw decentrale noodverlichtingsinstallatie centraal te bewaken en beheren vanaf één werkplek met armaturen die zijn uitgerust met een DALI-communicatiemodule (‘Digital Addressable Lighting Interface’) of een andere (draadloos) beheersysteem. Dit biedt de mogelijkheid voor het testen van de armatuur (accu en lichtbron), vrije planning van het tijdstip van de autonomietest, de functietest en het uitlezen van de status van de armatuur.

Als een armatuur is voorzien van één van deze automatische testsystemen hoef je deze niet handmatig functioneel te testen. Wel blijft de visuele inspectie van de armatuur elk jaar verplicht.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk onze praktische documenten

Op zoek naar een voorbeeld van een controlelijst voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Onderhouden

Vervanging van de noodverlichtingsarmatuur in plaats van de printplaat is in deze gevallen een betere oplossing. Waarom? Lees het hier.

Onderhouden

Beoordelen of een armatuur nog water-of stofdicht is doe je eerst met een visuele controle. Lees hier wat je nog meer kunt doen.

Onderhouden

Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.