Moet ik armaturen spanningsloos maken tijdens onderhoudswerkzaamheden?

Het antwoord is ja, tijdens onderhoudswerkzaamheden moet je noodverlichtingsarmaturen spanningsloos maken. Behalve in uitzonderlijke situaties. In artikel 3.5 van het Arbobesluit zijn wettelijke regels opgenomen over het werken aan elektrische installaties. In lid 3 en 4 wordt aangegeven dat werkzaamheden alleen in spanningsloze toestand mogen plaatsvinden. Lid 5 biedt de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen onder spanning te werken.

Dit betekent dus dat óók bij wisselen van de accu spanningsloos moet worden gewerkt! Bij sommige merken wordt dit eenvoudig gerealiseerd door de armatuur van de montageplaat af te schuiven, of de voedingskabel af te koppelen.

In de praktijk

In de praktijk is spanningsloos werken niet altijd mogelijk. Voor het opsporen van een storing is het soms noodzakelijk dat de installatie in bedrijf is. Bij deze werkzaamheden zijn de risico’s erg hoog. Het onder spanning werken aan een elektrische installatie mag alleen als is aangetoond dat dit dringend noodzakelijk is.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Meer weten over de regels voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Onderhouden

Vervanging van de noodverlichtingsarmatuur in plaats van de printplaat is in deze gevallen een betere oplossing. Waarom? Lees het hier.

Onderhouden

Beoordelen of een armatuur nog water-of stofdicht is doe je eerst met een visuele controle. Lees hier wat je nog meer kunt doen.

Onderhouden

Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.