Moet ik armaturen spanningsloos maken tijdens onderhoudswerkzaamheden?
Het antwoord is ja, tijdens onderhoudswerkzaamheden moet je noodverlichtingsarmaturen spanningsloos maken. Behalve in uitzonderlijke situaties. In artikel 3.5 van het Arbobesluit zijn wettelijke regels opgenomen over het werken aan elektrische installaties. In lid 3 en 4 wordt aangegeven dat werkzaamheden alleen in spanningsloze toestand mogen plaatsvinden. Lid 5 biedt de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen onder spanning te werken.
Dit betekent dus dat óók bij wisselen van de accu spanningsloos moet worden gewerkt! Bij sommige merken wordt dit eenvoudig gerealiseerd door de armatuur van de montageplaat af te schuiven, of de voedingskabel af te koppelen.
In de praktijk
In de praktijk is spanningsloos werken niet altijd mogelijk. Voor het opsporen van een storing is het soms noodzakelijk dat de installatie in bedrijf is. Bij deze werkzaamheden zijn de risico’s erg hoog. Het onder spanning werken aan een elektrische installatie mag alleen als is aangetoond dat dit dringend noodzakelijk is.
Gerelateerde kennisbank artikelen
Vervanging van de noodverlichtingsarmatuur in plaats van de printplaat is in deze gevallen een betere oplossing. Waarom? Lees het hier.
Beoordelen of een armatuur nog water-of stofdicht is doe je eerst met een visuele controle. Lees hier wat je nog meer kunt doen.
Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.