Moet ik eerst een inspectie uitvoeren voordat er onderhoud kan plaatsvinden?

In de wet- en regelgeving staat niets over het eerst uitvoeren van een inspectie, voordat je onderhoud kunt gaan uitvoeren. Met andere woorden: er is geen wettelijke verplichting tot het eerst uitvoeren van een inspectie voordat onderhoud plaats vindt.

Eerste inspectie

Wil je wel goed onderhoud uitvoeren? Dan is eerst een inspectie door middel van een nulmeting op zijn plaats. Een eerste inspectie gaat verder dan alleen het kijken naar de technische aspecten van de armaturen. Je moet bijvoorbeeld ook kijken of er geen obstakels geplaatst zijn voor de (nood)deuren, of de vluchtwegaanduidingen goed zichtbaar zijn en of er geen (bouwkundige)wijzigingen zijn in het gebouw waardoor vluchtroutes anders lopen. Belangrijk is om dit vervolgens in een logboek vast te leggen.

Inbreng BHV-medewerker

Ook de inbreng van een BHV-medewerker kan nuttige informatie opleveren. Bij een eerste inspectie wordt immers verder gekeken dan alleen de technische installatie. Het gaat om het beoordelen of een gebouw veilig ontruimd kan worden en of de noodverlichting hier op een juiste manier aan bijdraagt. Ook de RI&E waarin onder andere de risicovolle werkplekken, diverse tekeningen en vluchtplannen beschreven staan kunnen een bijdrage leveren.

Advies aan opdrachtgever

Nadat de eerste inspectie is uitgevoerd geef je advies aan de opdrachtgever. Je kunt nu overgaan tot het opstellen van een (onderhouds)plan. Benieuwd naar voorbeelden van zo’n aanpak? In de ISSO publicatie 79 wordt alles nog eens helder uitgelegd.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk onze praktische documenten

Op zoek naar een voorbeeld van een inspectierapport voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Onderhouden

Vervanging van de noodverlichtingsarmatuur in plaats van de printplaat is in deze gevallen een betere oplossing. Waarom? Lees het hier.

Onderhouden

Beoordelen of een armatuur nog water-of stofdicht is doe je eerst met een visuele controle. Lees hier wat je nog meer kunt doen.

Onderhouden

Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.