Na hoeveel branduren moeten leds vervangen worden?

Na hoeveel branduren leds vervangen moeten worden, daar is geen standaard antwoord op. Naar de levensduur van verlichting kunnen we niet kijken, zonder ook naar de lichtopbrengst van de verlichtingsbronnen te kijken.

Conventionele verlichting

Bij conventionele verlichting is de levensduuropgave van de lichtbron vrij eenvoudig. De levensduur wordt opgegeven bij bijvoorbeeld 80% lichtopbrengst (zie tabel). Dit betekent dat bij de opgegeven levensduur de lichtopbrengst van de lichtbron nog minimaal 80% is van de oorspronkelijk geïnstalleerde lichtopbrengst. Dit is inclusief lumenafname en uitval op lamplevensduur.

Type lampLevensduur in uren bij 80% lichtopbrengst
Gloeilamp1.000
Halogeenlamp2.000
CFL (EL12.000
TL (T8 HF)20.000
Led50.000

Ledverlichting

Bij ledverlichting ligt dit wat gecompliceerder: hier is de lichtbron een geheel met het armatuur en kan deze (meestal) niet uitgewisseld worden. Bij een led armatuur bestaat de lichtbron uit een ledchip met elektronische driver. Hierdoor is de driver het onderdeel van het armatuur dat vaak als eerste uitvalt (defect). De ledchip mag dan wel niet defect raken, maar de lichtopbrengst neemt gedurende de levensduur geleidelijk, maar continu af (bron: CREE).
Verder speelt de belasting van de gebruikte leds een grote rol. Door meerdere leds te gebruiken hoeven ze minder belast te worden en kunnen ze (veel) langer mee gaan.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de webinar

Wil je meer weten over onderhoud van noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Onderhouden

Vervanging van de noodverlichtingsarmatuur in plaats van de printplaat is in deze gevallen een betere oplossing. Waarom? Lees het hier.

Onderhouden

Beoordelen of een armatuur nog water-of stofdicht is doe je eerst met een visuele controle. Lees hier wat je nog meer kunt doen.

Onderhouden

Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.

Type accuToepassingVoordelenNadelen
NiCdDecentraal (vooral TL)Minder gevoelig voor temperatuur, waardoor toepasbaar in koude of warme omgeving (dit kan verschillen per type en fabricaat). Geringe afname van de capaciteit tijdens opslag.Hogere milieubelasting. Gezien de toxiciteit van Cadmium is extra alertheid nodig bij inname, zodat deze niet in het milieu terecht komen.
NiCdDecentraal (vooral led)Hogere energiedichtheid, waardoor kleinere accu’s toegepast kunnen worden. Geringere milieubelasting.Gevoeliger voor hoge en lage temperatuur dan NiCd. Relatief sterke afname van de capaciteit tijdens opslag. Langdurige opslag kan leiden tot blijvend capaciteitsverlies (tussentijds bijladen voorkomt dit).
Li-ionDecentraal (vooral led)Nog hogere energiedichtheid, dus geschikt voor verdere miniaturisatie. Geringe afname van energie tijdens opslag. Geringe milieubelasting.Kan niet tegen diepontlading. Potentieel (explosie-) gevaar bij hoge temperaturen en overladen. Strenge eisen aan transport.
PbCentraalGaan lang mee bij normale of geconditioneerde klimatologische omstandigheden. Relatief lage kostprijs in relatie tot de geleverde capaciteit.Temperatuurgevoelig: Bij hogere temperaturen dan voorgeschreven neemt levensduur snel af en bij lagere temperaturen de capaciteit. Relatief groot en zwaar. Relatief sterke afname van de capaciteit tijdens opslag. Langdurige opslag kan leiden tot defecten.
Type lampLevensduur in uren bij 80% lichtopbrengst
Gloelamp1.000
Halogeenlamp2.000
CFL (EL12.000
TL (T8 HF)20.000
Led50.000