Wat is de rol van de veiligheidsregio’s bij de handhaving van de regels?

Sinds 1 januari 2014 zijn de verschillende brandweerkazernes per gemeente, landelijk samengevoegd in 25 veiligheidsregio’s. Op de kaart hieronder is weergegeven hoe de verschillende veiligheidsregio’s over Nederland zijn verdeeld. De omvang, gebaseerd op het aantal inwoners en het risico in de regio, is verschillend.

veiligheidsregio's

Zelfsturend orgaan

Een veiligheidsregio is een zelfsturend orgaan dat door de gemeenten in die regio wordt gefinancierd. Veiligheidsregio’s zijn ook een adviesorgaan voor de gemeente bij het verstrekken van een gebruiksvergunning of een evenementenvergunning. Bij de mogelijkheid dat er meer dan 50 personen gelijktijdig in het pand zijn, is de gebruiksvergunning van toepassing.

Veiligheidsregio’s en noodverlichting

Wat betekent dit voor de noodverlichting? Voordat je het pand opent, geeft de veiligheidsregio een advies af. Alvorens de gebruiksvergunning wordt afgegeven maakt de veiligheidsregio een inschatting van de risico’s en de bijhorende maatregelen om deze zoveel mogelijk te controleren en reduceren. Eén van deze maatregelen zijn de voorzieningen bij spanningsuitval, waar anti-paniekverlichting en vluchtwegaanduiding onderdeel van uitmaken. Als deze voorzieningen onvoldoende op orde zijn, zal de veiligheidsregio hier op- of aanmerkingen over maken en kan dit bepalend zijn voor de afgifte van de gebruiksvergunning.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Wil je meer weten over de regelgeving van noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.