Waarin wijkt noodverlichting in Nederland af ten opzichte van de rest van de wereld?

De noodverlichtingsinstallaties en armaturen in Nederland verschillen op diverse vlakken van de invulling in andere landen. De eisen die wij aan een product stellen zijn in Nederland hoog; we stellen zware kwaliteitseisen in Europa en in Nederland specifiek. Deze staan vastgesteld in de NEN normen en de CE verklaring. Hierin geeft de fabrikant aan dat de armaturen voldoen aan de gestelde eisen: Conformité Européenne. Deze eis heeft naast betrekking op de veiligheid, ook betrekking op gezondheid en het milieu.

Toepassing van noodverlichting

Ook in de toepassing van noodverlichting wereldwijd zien we verschillen. De autonomietijd bijvoorbeeld, de tijd dat een armatuur bij spanningsuitval blijft branden, is in Nederland 1 uur. In Engeland en de VS is dit standaard 3 uur. De armaturen zijn dus voorzien van een accu met meer capaciteit. Daarnaast wordt in Nederland vaak een decentraal armatuur toegepast, terwijl in andere landen vaak een centrale installatie wordt ingezet. Dit heeft te maken met ons beeld van veiligheid.

Europese norm NEN-EN 1838

Ook de Europese norm NEN-EN 1838 wordt niet breed gedragen en op gelijke wijze geïnterpreteerd. Zo wordt de norm in Frankrijk niet toegepast en wordt in Duitsland bovenop deze norm nog additionele eisen gesteld. Daarnaast zijn er ook landen waarvoor veel specifieke uitzonderingen beschreven staan.

Pictogramnormen

Sinds de komst van NEN 7010 is er wereldwijd wel een consensus bereikt over de pictogramnormen. Voorheen werden teksten gebruikt als NOODUITGANG, SORTIE of EXIT (Zie foto). Hierdoor was de vluchtwegaanduiding alleen goed te begrijpen voor de lokale bevolking. In deze internationale pictogramnormen staat het rennende mannetje in de deuropening met een pijl naar boven voor rechtdoor, zoals hieronder afgebeeld:

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Wil je meer weten over de regels voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.