Wat doe ik als mijn ontwerp wordt afgekeurd door de brandweer/gemeente?
Ondanks alle inspanningen kan het voorkomen dat de handhavende instantie niet akkoord gaat met het ingediende plan. Dit is om te beginnen erg vervelend. Het betreffende pand snel opleveren is wat er moet gebeuren, daardoor is er vaak weinig tijd. In de praktijk zien we dan regelmatig dat, omwille van de tijd, klakkeloos aanpassingen aan een systeem worden gedaan; meestal het aanbrengen van extra armaturen. Dit omdat uitstel van oplevering grote (financiële) consequenties kan hebben. Dat is begrijpelijk, maar toch kan het vaak geen kwaad op zo’n moment een specialist in te schakelen.
Aanvullende eisen
Vaak komen aanvullende eisen voort uit gebrek aan deskundigheid bij de handhavende instanties. Noodverlichting is nu eenmaal een lastige specialisatie waarbinnen de nodige misverstanden zijn ontstaan en ‘inzichten’ gebaseerd op oude regelgeving. Een kort gesprek tussen een specialist en de handhavende instantie kan vaak al de lucht klaren. Vaak zien wij dat aanvullende eisen dan weer worden ingetrokken. Zeker wanneer iemand kan aantonen dat hij of zij gediplomeerd noodverlichtingsdeskundige is. En mochten bepaalde aanvullende eisen toch worden afgedwongen, leg dit dan altijd goed vast. Zo is duidelijk welke aanvullende maatregelen zijn genomen en wat daarvan de reden was. Neem het ook op in het logboek, dat is handig bij toekomstige inspecties.
Gerelateerde kennisbank artikelen
Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer
Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.