Wat is het toetsingskader van de arbeidsinspectie?

De arbeidsinspectie kijkt naar de werknemers in een pand en naar de (bijzondere) gevaren waaraan zij zijn blootgesteld. Deze gevaren zijn zeer gevarieerd. Er wordt gekeken naar chemische substanties, hoogte of bijvoorbeeld machines met draaiende delen. Stel dat in zo’n situatie de spanning wegvalt, blijft deze machine doordraaien? Als het kunstlicht uitvalt, kan dit verschrikkelijke gevolgen met zich mee brengen. Neem daarom adequate maatregelen om dit te voorkomen. Werknemers moeten hun werk veilig uitvoeren en het pand veilig kunnen verlaten in het geval van een calamiteit. Zoals ook spanningsuitval.

Arbobesluit

De hierboven beschreven situatie is vastgelegd in het Arbobesluit. Hierin staat dat een werkgever de nodige maatregelen moet treffen om zijn werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Voor noodverlichting geldt; verlicht vluchtwegen en nooduitgangen die slecht zichtbaar zijn. Om gevaarlijke processen af te ronden, vragen risicovolle werkplekken om een extra hoge verlichtingssterkte. Breng deze gevaarlijke processen en andere risico’s in kaart in een RI&E

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Wil je meer weten over de regelgeving voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Cursisten vertellen

Wat cursisten over ons zeggen

8/10
"Gisteren de cursus Specialist Inspectie Noodverlichting gevolgd. Prettige interactie tussen de docent en de cursisten. Vragen die ik nog had zijn beantwoord en onderbouwd aan de hand van de prestatie eisenkaart. Als je al een tijdje onderhoud uitvoert aan noodverlichting dan is deze cursus een aanrader. Prima locatie trouwens! Bedankt Herman, voor het delen van je kennis. Groet, Richard."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Richard 19-11-2021

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisende gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Bouwbesluit.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.