Wat is het toetsingskader van de brandweer?

De brandweer is in Nederland vaak het uitvoerend orgaan van de overheid. Dat wil zeggen dat zij een pand met installatie beoordelen of inspecteren voordat het geopend wordt. Dit doen zij aan de hand van het Bouwbesluit 2012. Soms is de inspectie aangekondigd, soms niet. Het is hoe dan ook verstandig dat u als gebouweigenaar of onderhoudspartij voorbereid bent op een dergelijke inspectie. Laat zien dat u nagedacht hebt over de plaatsing van armaturen voor de noodverlichting.

Correct onderhoud

Zorg voor een up-to-date ontruimingsplan en tekeningen, waarbij u een adviseur, veiligheidskundige of noodverlichtingsdeskundige in de arm neemt. Daarnaast is het van belang dat u correct onderhoud pleegt of laat plegen, zodat de noodverlichtingen bij spanningsuitval correct functioneert. Correct wil zeggen dat ze binnen 15 seconden, na het uitvallen van de spanning overgaan op de accu. Ook moet de vluchtwegverlichting 1 lux op vloer- en tredeniveau genereren. Zowel de verlichting, als de pictogrammen, dienen 1 uur te blijven branden. Hierdoor kan het pand bij een calamiteit, gepaard met spanningsuitval, veilig ontruimd worden.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Wil je meer weten over de regelgeving voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Cursisten vertellen

Wat cursisten over ons zeggen

8/10
"Gisteren de cursus Specialist Inspectie Noodverlichting gevolgd. Prettige interactie tussen de docent en de cursisten. Vragen die ik nog had zijn beantwoord en onderbouwd aan de hand van de prestatie eisenkaart. Als je al een tijdje onderhoud uitvoert aan noodverlichting dan is deze cursus een aanrader. Prima locatie trouwens! Bedankt Herman, voor het delen van je kennis. Groet, Richard."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Richard 19-11-2021

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisende gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Bouwbesluit.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.