Wat is mijn rechtspositie als ontwerper van de noodverlichtingsinstallatie?

Als ontwerper van de noodverlichtingsinstallatie of een ander veiligheidssysteem kom je er niet omheen om keuzes te maken. Dat kan gaan over specifieke technische oplossingen. Denk hierbij aan: montagehoogte, centraal of decentraal gevoed, slagvastheid en stof- en waterdichtheid. Het betreft ook vrijwel altijd een interpretatie van de regelgeving.

Kennis en ervaring

Vaak krijgen wij de vraag waar men kan lezen of en hoe je noodverlichting moet toepassen. Het antwoord op de vraag “waar staat dat?” is vaak niet eenvoudig en eenduidig te geven. Maar met kennis en ervaring kom je een heel eind en kun je een goed advies geven. Als projecteringsdeskundige van noodverlichting ben je dus ook altijd de adviseur van je opdrachtgevers. Die vertrouwt op jouw deskundigheid en dat houdt ook in dat ze weer bij je terugkomen als er iets niet volgens verwachting is. Of als er iets wordt afgekeurd door de handhavende instantie.

Publicaties om te lezen

Als adviseur is het altijd raadzaam om goede afspraken te maken over verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden. In de publicatie Nieuwe Regeling 2011 Rechtsverhouding opdrachtgever – architect, ingenieur en adviseur (DNR 2011) geven de brancheverenigingen voor ingenieurs- en architectenbureaus hier praktische hulpmiddelen voor. Lees hierover meer op:

https://www.bna.nl/werken-met-een-architect/contractvorming/de-nieuwe-regeling-dnr/

of

http://www.nlingenieurs.nl/downloads/dnr-2011/

Hierin kun je onder andere lezen: “De adviseur is jegens de opdrachtgever aansprakelijk voor zijn toerekenbare tekortkoming. Voor zover nakoming niet reeds blijvend onmogelijk is, vindt dit lid slechts toepassing met inachtneming van de wettelijke regeling van verzuim van de schuldenaar.” (artikel 13.1). Toegegeven, dat klinkt allemaal erg juridisch, maar het is en blijft raadzaam om goede afspraken te maken met de opdrachtgever. Dit voor het geval er discussie of zelfs schade ontstaat naar aanleiding van een uitgebracht advies. Want stel dat de brandweer besluit dat een theater, winkel of fabriek niet open mag, dan wil je niet voor de gelopen schade opdraaien.

Aan de andere kant onderstreept het maken van dergelijke afspraken ook weer eens het belang van jouw deskundigheid. Laat je dus niet afschrikken, maar regel het wel goed voor jezelf én je opdrachtgever. En informeer ook eens bij je verzekeringsadviseur welke eventuele schade er wel of niet wordt gedekt binnen de afgesloten polis (bijvoorbeeld binnen de CAR-verzekering).

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Bekijk de prestatie-eisenkaart

Wil je meer weten over de regelgeving voor noodverlichting?

Deel het kennisbank artikel:

Webinars terugkijken

Webinars

We zijn begonnen met het maken van gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.