Wie bepaalt de vluchtroutes in een gebouw?

Een vluchtroute is een veilige route in een gebouw om tijdens een brand of in geval van nood een veilige plaats te bereiken (bron: Bouwbesluit). De eindgebruiker, doorgaans de werkgever, is te allen tijde verantwoordelijk voor het veilig kunnen ontruimen van het gebouw.

Architect denkt als eerste na over ontruiming

De architect heeft als eerste nagedacht over de ontruiming van het gebouw en gebruikt daarvoor het Bouwbesluit als uitgangspunt. Bij het ontwerp van het gebouw horen ook de brandcompartimentering, de nooduitgangen en dus ook de vluchtroutes. Als je een ontwerp voor een noodverlichtingsinstallatie wilt maken, dan is de informatie over het ontwerp van het gebouw een eerste uitgangspunt. Het komt geregeld voor dat deze informatie niet voorhanden is of dat er wijzigingen zijn aangebracht in het gebouw.

Gebruik ontruimingsplattegronden

Als er ontruimingsplattegronden zijn, gebruik die dan voor het projecteren van de noodverlichting. De BHV-organisatie gebruiken deze en zijn als het goed is actueel. Zijn er (nog) geen ontruimingsplattegronden, vraag dan de opdrachtgever, bij voorkeur het hoofd van de BHV-organisatie, hoe ontruimingen plaats zullen vinden.

Pas als er geen ontruimingsplattegronden aanwezig zijn en contact hierover met de opdrachtgever onmogelijk blijkt te zijn, zou je zelf de vluchtroutes kunnen bepalen. Deze routes bepaal je dan op basis van je eigen inzicht en ervaring. Maak hierover wel altijd een voorbehoud in de aanbieding naar de klant toe om discussie achteraf te voorkomen.

Medewerker Kenniscentrum Noodverlichting
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact met ons op

Herman legt het je graag uit

Wil je weten wie verantwoordelijk is voor de veiligheid in een gebouw?

Deel het kennisbank artikel:

Cursisten vertellen

Wat cursisten over ons zeggen

8/10
"Gisteren de cursus Specialist Inspectie Noodverlichting gevolgd. Prettige interactie tussen de docent en de cursisten. Vragen die ik nog had zijn beantwoord en onderbouwd aan de hand van de prestatie eisenkaart. Als je al een tijdje onderhoud uitvoert aan noodverlichting dan is deze cursus een aanrader. Prima locatie trouwens! Bedankt Herman, voor het delen van je kennis. Groet, Richard."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Richard 19-11-2021

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet- en regelgeving noodverlichting

Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer

Wet- en regelgeving noodverlichting

Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisende gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Bouwbesluit.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag over noodverlichting in het algemeen of één van onze cursussen? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Daarnaast kun je in onze kennisbank, bij onze gratis webinars en in de gratis te downloaden handige ondersteuningsdocumenten ook veel informatie over noodverlichting terugvinden.