Wie stelt een plan van eisen voor noodverlichting op?
De ‘eindgebruiker’, veelal de huurder of eigenaar van het betreffende gebouw, is en blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van personeel en bezoekers. Het opstellen van een PvE gebeurt dus altijd in overleg met de opdrachtgever, die deze taak veelal delegeert aan een veiligheidscoördinator of preventiemedewerker.
Specialistische kennis
Om een goed plan van eisen (PvE) op te stellen is specialistische kennis van noodverlichting en de bijbehorende wet- en regelgeving nodig. Deze kennis wordt geleverd door mensen die zijn opgeleid tot noodverlichtingsdeskundige. Deze zijn doorgaans werkzaam bij elektrotechnisch adviesbedrijven, adviesbedrijven in brandveiligheid of bij gespecialiseerde installatiebedrijven. Meerdere noodverlichtingsfabrikanten kunnen ook ondersteunen bij het opstellen of toetsen van een PvE.
Bekijk onze praktijk documenten
Op zoek naar een voorbeeld van een Plan van eisen voor noodverlichting?
Webinars
Wij geven gratis webinars. De webinars worden gegeven door Herman Meeuwesen. Herman is noodverlichtingsdeskundige en trainer van het Kenniscentrum Noodverlichting.
Gerelateerde kennisbank artikelen
Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer
Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.