Zijn wij op het gebied van noodverlichting in Europa het ‘braafste jongetje (m/v) van de klas’?
Als Nederland zijnde mogen we met gepaste trots stellen dat we het qua noodverlichting relatief goed voor elkaar hebben. Dat wil zeggen dat we het in verhouding met andere landen in Europa goed doen. Er zijn echter (buur)landen die het beter doen en eerder in aanmerking komen als het “braafste jongetje of meisje van de klas”. Denk hierbij aan Engeland waar ze, net als in Amerika, een autonomietijd van drie uur eisen. Of in Duitsland, waar men soms een zichtbaarheid eist van 500 candela voor de vluchtwegaanduiding. Dit komt voort uit verschillen over de interpretatie rondom veiligheid.
Als Nederland zijnde mogen we met gepaste trots stellen dat we het qua noodverlichting relatief goed voor elkaar hebben. Dat wil zeggen dat we het in verhouding met andere (Europese) landen goed doen. Er zijn echter (buur)landen die het beter doen en eerder in aanmerking komen als het “braafste jongetje of meisje van de klas”. Denk hierbij aan Engeland waar ze, net als in Amerika, een autonomietijd van drie uur eisen. Of in Duitsland, waar men soms een zichtbaarheid eist van 500 candela voor de vluchtwegaanduiding. Dit komt voort uit verschillen over de interpretatie rondom veiligheid.
Gerelateerde kennisbank artikelen
Vanuit de wetgeving moet de noodverlichtingsinstallatie zowel onderhouden als geïnspecteerd worden. Alleen onderhoud is dus niet voldoende. Lees meer
Voor een bouwvergunning moet je weten welke eisende gemeente stelt met betrekking tot noodverlichting en het Bouwbesluit.
Het plan van eisen voor noodverlichtingsinstallaties zorgt voor duidelijke afspraken bij aanbesteding, realisatie, inspecties en onderhoud.