Home Nieuws Arbowet, NEN 3140 en NEN 1010: wat is wat?

Arbowet, NEN 3140 en NEN 1010: wat is wat?

Arbowet, NEN 3140 en NEN 1010: wat is wat?

Met al die wetten en normen is het makkelijk om door de bomen het bos kwijt te raken. Wij krijgen dan ook regelmatig vragen over het toepassen van de verschillende wet- en regelgeving met betrekking tot het projecteren, installeren en onderhouden van noodverlichting. De belangrijkste verschillen en toepassingen van de normen NEN 3140 en NEN 1010 en hun relatie tot de Arbowet zetten we graag voor jou op een rijtje.


Arbowet en NEN 3140

In het kader van de Arbowet moeten bedrijven zorgen dat er veilig door hun personeel gewerkt kan worden. Werken aan of nabij elektrische installaties kan bepaalde risico’s met zich meebrengen. De risico’s kunnen zich beperken tot een schok, maar ook verder gaan naar verbranding, brand of zelfs ontploffing. Hiervoor is de norm NEN 3140 ontwikkeld, de norm voor “bedrijfsvoering van elektrische installaties – laagspanning.” Als technici werkzaamheden uitvoeren aan elektrische laagspanningsinstallaties volgens de NEN 3140, wordt dit door een inspecteur van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (kortweg ‘inspectie SZW’, voorheen ‘Arbeidsinspectie’) geaccepteerd. Zij voldoen dan aan de betreffende wettelijke verplichtingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit, onderdeel van de Arbowet.


NEN 3140 en NEN 1010

Maar hoe zit dat dan tussen de NEN 3140 en de NEN 1010? Beide zijn bekende normen binnen de installatiebranche, echter is het verschil tussen deze normen vaak minder bekend. Simpel gezegd; de NEN 3140 gaat over de manier waarop installateurs met elektrische laagspanningsinstallaties om gaan. De NEN 1010 gaat over de eisen voor het ontwerpen en aanleggen van de installatie zelf. In de NEN 1010 staan de afspraken betreffende de minimumveiligheidseisen voor laagspanningsinstallaties in de woning-, de utiliteitsbouw en de industrie om aan het Bouwbesluit te kunnen voldoen.

Mocht je nog vragen hierover hebben, dan staan wij natuurlijk altijd voor je klaar. Daarnaast is het mogelijk om jou en je collega’s op te geven voor één van de trainingen van het Kenniscentrum Noodverlichting. Daar komt de wet- en regelgeving uitgebreid aan de orde met zowel theorie als praktijkvoorbeelden. Bekijk hier welke trainingen voor jou interessant kunnen zijn.  

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes en volg ons ook op social media:

Download de prestatie-eisen kaart

Wet- en regelgeving over noodverlichting in 1 overzicht.

Direct aanvragen
1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.